Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Idealne na obiad - tłuczone ziemniaki z podsmażonym boczkiem
Adam Moskal
Adam Moskal 28.08.2021 02:00

Idealne na obiad - tłuczone ziemniaki z podsmażonym boczkiem

Tłuczone ziemniaki
canva/travellinglight, Getty Images

Do obiadu nie ma lepszego dodatku niż kartofle - w końcu można podać je na wiele różnych sposobów. Najczęstszym z nich są zdecydowanie tłuczone ziemniaki. Delikatna konsystencja i kawałki boczku nadają całości niesamowitej jakości.

Tłuczone kartofle mogą przybierać wiele ciekawych form, które uzyskuje się poprzez inne sposoby rozdrobnienia ziemniaków, a także dodatki, jak masło, śmietana, ser czy musztarda. Tym razem prezentujemy ziemniaki z boczkiem i śmietaną.

Takie połączenie gwarantuje bardzo dużą ilość smaku oraz gładkiej, wręcz maślanej konsystencji. Warto mieć jednak na uwadze, że taki dodatek obiadowy jest bardzo kaloryczny i nie należy jeść go zbyt często.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na tłuczone ziemniaki

Chcesz poznać więcej ciekawych przepisów? Sprawdź ten artykuł, w którym uczymy zrobić kotlety schabowe bez jajka w panierce. W tym tekście z kolei zdradzamy genialne triki na placki ziemniaczane.

Składniki:

  • 500 g kartofli

  • 110 g boczku

  • szklanka śmietany

  • sól

  • pieprz

  • szczypiorek

Zacznij od obrania i umycia ziemniaków pod bieżącą wodą. Następnie pokrój je w mniejsze kawałki, które szybciej się zagotują. Wlej wodę do garnka, dopraw solą i zagotuj. Do wrzątku wrzuć ziemniaki i ugotuj je do miękkości.

Pokrój boczek w drobną kostkę. Wrzuć go na patelnie i smaż, aż utworzą się chrupiące skwarki. Zlej połowę tłuszczu, a resztę dodaj do śmietany i dokładnie wymieszaj.

Przepuść ciepłe ziemniaki przez praskę. Dodaj do nich śmietanę ze skwarkami, sól, pieprz oraz świeżo siekany szczypiorek. Zamieszaj i podawaj do swojego ulubionego mięsa. Smacznego.

Puree

Źródło: canva/IngaNielsen, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: picantecooking.com