Idealne na obiad - tłuczone ziemniaki z podsmażonym boczkiem
Do obiadu nie ma lepszego dodatku niż kartofle - w końcu można podać je na wiele różnych sposobów. Najczęstszym z nich są zdecydowanie tłuczone ziemniaki. Delikatna konsystencja i kawałki boczku nadają całości niesamowitej jakości.
Tłuczone kartofle mogą przybierać wiele ciekawych form, które uzyskuje się poprzez inne sposoby rozdrobnienia ziemniaków, a także dodatki, jak masło, śmietana, ser czy musztarda. Tym razem prezentujemy ziemniaki z boczkiem i śmietaną.
Takie połączenie gwarantuje bardzo dużą ilość smaku oraz gładkiej, wręcz maślanej konsystencji. Warto mieć jednak na uwadze, że taki dodatek obiadowy jest bardzo kaloryczny i nie należy jeść go zbyt często.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na tłuczone ziemniaki
Chcesz poznać więcej ciekawych przepisów? Sprawdź ten artykuł, w którym uczymy zrobić kotlety schabowe bez jajka w panierce. W tym tekście z kolei zdradzamy genialne triki na placki ziemniaczane.
Składniki:
500 g kartofli
110 g boczku
szklanka śmietany
sól
pieprz
szczypiorek
Zacznij od obrania i umycia ziemniaków pod bieżącą wodą. Następnie pokrój je w mniejsze kawałki, które szybciej się zagotują. Wlej wodę do garnka, dopraw solą i zagotuj. Do wrzątku wrzuć ziemniaki i ugotuj je do miękkości.
Pokrój boczek w drobną kostkę. Wrzuć go na patelnie i smaż, aż utworzą się chrupiące skwarki. Zlej połowę tłuszczu, a resztę dodaj do śmietany i dokładnie wymieszaj.
Przepuść ciepłe ziemniaki przez praskę. Dodaj do nich śmietanę ze skwarkami, sól, pieprz oraz świeżo siekany szczypiorek. Zamieszaj i podawaj do swojego ulubionego mięsa. Smacznego.
Źródło: canva/IngaNielsen, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: picantecooking.com