Smakosze.pl
Tłuczone ziemniaki

canva/travellinglight, Getty Images

Idealne na obiad - tłuczone ziemniaki z podsmażonym boczkiem

28 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Do obiadu nie ma lepszego dodatku niż kartofle - w końcu można podać je na wiele różnych sposobów. Najczęstszym z nich są zdecydowanie tłuczone ziemniaki. Delikatna konsystencja i kawałki boczku nadają całości niesamowitej jakości.

Tłuczone kartofle mogą przybierać wiele ciekawych form, które uzyskuje się poprzez inne sposoby rozdrobnienia ziemniaków, a także dodatki, jak masło, śmietana, ser czy musztarda. Tym razem prezentujemy ziemniaki z boczkiem i śmietaną.

Takie połączenie gwarantuje bardzo dużą ilość smaku oraz gładkiej, wręcz maślanej konsystencji. Warto mieć jednak na uwadze, że taki dodatek obiadowy jest bardzo kaloryczny i nie należy jeść go zbyt często.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na tłuczone ziemniaki

Chcesz poznać więcej ciekawych przepisów? Sprawdź ten artykuł, w którym uczymy zrobić kotlety schabowe bez jajka w panierce. W tym tekście z kolei zdradzamy genialne triki na placki ziemniaczane.

Składniki:

  • 500 g kartofli

  • 110 g boczku

  • szklanka śmietany

  • sól

  • pieprz

  • szczypiorek

Zacznij od obrania i umycia ziemniaków pod bieżącą wodą. Następnie pokrój je w mniejsze kawałki, które szybciej się zagotują. Wlej wodę do garnka, dopraw solą i zagotuj. Do wrzątku wrzuć ziemniaki i ugotuj je do miękkości.

Placki z kukurydzy

Lepsze niż racuchy i placki ziemniaczane - cudowne placki z kukurydzy

CZYTAJ DALEJ

Pokrój boczek w drobną kostkę. Wrzuć go na patelnie i smaż, aż utworzą się chrupiące skwarki. Zlej połowę tłuszczu, a resztę dodaj do śmietany i dokładnie wymieszaj.

Przepuść ciepłe ziemniaki przez praskę. Dodaj do nich śmietanę ze skwarkami, sól, pieprz oraz świeżo siekany szczypiorek. Zamieszaj i podawaj do swojego ulubionego mięsa. Smacznego.

Puree

Źródło: canva/IngaNielsen, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: picantecooking.com

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >