Smakosze.pl Przepisy Nietypowy sposób na nieziemsko puszyste racuchy
canva/Dar1930, Getty Images

Nietypowy sposób na nieziemsko puszyste racuchy

3 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Racuchy to przepyszny rarytas, który nie wymaga dużo pracy, aby cieszyć się jego smakiem. Tym razem prezentujemy wersję z piwem, dzięki któremu stają się bardzo puszyste. Takie racuchy w kilka chwil znikną z każdego talerza.

Racuchy należą do kategorii banalnie łatwych i ekspresowych dań, które każdy, nawet bez zdolności kulinarnych, może z sukcesem zrobić w zaciszu własnej kuchni.

Wlanie odrobiny piwa do placków sprawi, że staną się wyjątkowo delikatne i puszyste. Dodatkowo wzmocni ich smak, dzięki któremu nabiorą lekko słodowego i drożdżowego aromatu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na puszyste racuchy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki

  • 2 szklanki mleka

  • 2 jajka

  • 200 ml piwa

  • 20 g drożdży

  • cukier puder

Zacznij od wlania mąki, jajek i piwa do miski. Drożdże rozkrusz do mieszanki i daj jej odetchnąć przez 15 minut. Gdy masa zacznie się pienić, wsyp do niej przesianą mąkę.

Po wstępnym wymieszaniu wlej do naczynia mleko i dokładnie całość zmiksuj za pomocą miksera. Następnie odstaw ciasto na około 30 minut pod przykryciem.

Na patelni rozgrzej olej i wykładaj na niego porcje ciasta. Smaż placuszki z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem obsyp je szczodrze cukrem pudrem. Smacznego.

Racuchy

Źródło: canva/Dar1930, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy