Smakosze.pl Przepisy Niewiarygodnie pyszne gołąbki bez dodatku kapusty
Scena z filmu zamieszczonego na kanale SkutecznieTV na You Tube

Niewiarygodnie pyszne gołąbki bez dodatku kapusty

21 lipca 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Gołąbki to jeden z klasyków kuchni polskiej. Zazwyczaj danie kojarzy się z kapustą, która uchodzi za jego najważniejszy składnik. Latem zachęcamy jednak do eksperymentów i skosztowania nowej zaskakującej wersji gołąbków, w których pierwsze skrzypce gra cukinia!

Gołąbki to danie, które jest znane chyba każdemu z nas. Zazwyczaj kojarzą się one z farszem mięsnym lub ziemniaczanym, który jest zawinięty w liście kapusty. Okazuje się, że nie jest to jedyna wersja tego dania. Latem warto skusić się na gołąbki z dodatkiem cukinii.

Właśnie trwa sezon na to warzywo, dlatego nie zwlekaj i korzystaj z niego ile się da! Oryginalna potrawa z pewnością podbije kubki smakowe całej rodziny!

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Przepis na gołąbki bez kapusty

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego

  • 1 cukinia

  • 500 ml passaty pomidorowej

  • pół szklanki ugotowanej kaszy pęczak

  • cebula

  • oliwa z oliwek

  • ząbek czosnku

  • natka pietruszki

Sposób wykonania:

Umyj cukinię, a następnie zetrzyj ją na szatkownicy na cienkie plastry, po czym ją posól i ostaw do zmięknienia. Do miski przełóż mięso mielone i dodaj do niego ugotowaną wcześniej kaszę pęczak, podsmażoną cebulę oraz posiekany czosnek. Całość dopraw solą, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki.

Na desce rozłóż dwa płaty cukinii (nie mogą na siebie nachodzić!). Na jednym końcu ułóż po porcji farszu i zawiń je w formie rolady.

Tak przygotowane gołąbki ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej pomidorową passatą, całość możesz posypać oliwkami oraz siekaną natką pietruszki. Gołąbki piecz 35 minut w 170 stopniach. Smacznego!

Polecamy również przepis na sezonowe z młodej kapusty oraz niezwykły sposób na cukinię małosolną.

Podobny przepis na gołąbki z cukinii znajdziesz na kanale na You Tube - Skutecznie.tv, z którego pochodzi powyższy kadr.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy