Smakosze.pl
Gołąbki z młodej kapusty

Canva / OlgaKN

Cudowny przepis na letnie gołąbki z młodej kapusty

8 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Gołąbki są jednym ze sztandarowych dań naszej rodzimej kuchni. Można je przyrządzić na różne sposoby. Dziś sięgniemy po przepis na gołąbki z młodej kapusty. Letnia odsłona specjału przypadnie do gustu wielbicielom swojskich smaków.

Smakowite gołąbki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nie bez powodu danie cieszy się ogromną popularnością. Warto wykorzystać w nich młodą kapustę. Dzięki niej gołąbki będą jeszcze pyszniejsze.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Letnie gołąbki z młodej kapusty

Nie da się ukryć, że gołąbki uchodzą za wyjątkowy specjał Polskiej kuchni. W jednym z wcześniejszych artykułów wspominaliśmy o prostej recepturze Magdy Gessler. Tym razem gołąbki zawiniemy w młodą kapustę.

Wyśmienita młoda kapusta jest specjałem, który zalicza się do smaków lata. Z pewnością warto wykorzystać ją podczas przygotowywania gołąbków. Efekt sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 50 g ryżu

  • 50 g kaszy gryczanej

  • 500 g mięsa mielonego

  • główka młodej kapusty

  • 7 g soli

  • 2 g majeranku

  • 4 g pieprzu ziołowego

  • 2 g pieprzu czarnego

  • 400 ml wrzątku

  • 130 g koncentratu pomidorowego

  • 15 g mąki pszennej

  • masło

Maliny będą coraz droższe

Ceny malin nie przestają rosnąć

CZYTAJ DALEJ

Przepis na gołąbki w letniej odsłonie

Kaszę oraz ryż gotujemy osobno i płuczemy je zimną wodą. Mięso mieszamy z przyprawami. Odstawiamy je do lodówki. W tym czasie młodą kapustę pozbawiamy wierzchnich liści i wstawiamy do garnka z osolonym wrzątkiem.

Kiedy liście zaczną odchodzić od kapusty, odrywamy je i odkładamy na bok. Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, jak gotować kapustę na gołąbki. Wracamy do naszego farszu. Mięso łączymy z ryżem i kaszą. Powinniśmy uzyskać jednolitą masę.

Na liście młodej kapusty wykładamy porcje farszu i zawijamy gołąbki. Wkładamy je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Gołąbki zalewamy wrzątkiem, nakładamy pokrywkę i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza.

Gołąbki z młodej kapusty smakują obłędnie

Gołąbki z młodej kapusty smakują obłędnie

Canva / -lvinst-

Gołąbki powinny się piec przez około godzinę. Gdy będą gotowe, możemy przygotować sos. Mąkę mieszamy z koncentratem pomidorowym. Podsmażamy je delikatnie. Całość wzbogacamy o wodę z upieczonych gołąbków i przyprawy. Na koniec sos wylewamy na nasze mięsne zawiniątka.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kęsy codzienności

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

por

Przepisy

Jednogarnkowa potrawka gruzińska z warzywami. Prosty sposób na zieloną część pora

Czytaj więcej >
Wyjątkowa zupa z jabłek

Przepisy

Wyjątkowa zupa z jabłek. Jabłczanka zachwyca konsystencją i zapachem

Czytaj więcej >

Przepisy

Co można zrobić z morwy czarnej? 2 pomysły na pyszne i zdrowe przetwory

Czytaj więcej >

Przepisy

Wybitne ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem Ewy Wachowicz. Kucharka stosuje sprytny patent na najlepszy smak

Czytaj więcej >

Przepisy

Koniec z uciążliwym wyrabianiem. Ciocia Mariola pokazała najlepszy patent na ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >

Przepisy

Boski rosół zrobisz nawet bez mięsa. Wystarczy 1 prosty trik. Zupa będzie aromatyczna i przepyszna

Czytaj więcej >