Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Cudowny przepis na letnie gołąbki z młodej kapusty
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 11.07.2021 02:00

Cudowny przepis na letnie gołąbki z młodej kapusty

Gołąbki z młodej kapusty
Canva / OlgaKN

Gołąbki są jednym ze sztandarowych dań naszej rodzimej kuchni. Można je przyrządzić na różne sposoby. Dziś sięgniemy po przepis na gołąbki z młodej kapusty. Letnia odsłona specjału przypadnie do gustu wielbicielom swojskich smaków.

Smakowite gołąbki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nie bez powodu danie cieszy się ogromną popularnością. Warto wykorzystać w nich młodą kapustę. Dzięki niej gołąbki będą jeszcze pyszniejsze.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Letnie gołąbki z młodej kapusty

Nie da się ukryć, że gołąbki uchodzą za wyjątkowy specjał Polskiej kuchni. W jednym z wcześniejszych artykułów wspominaliśmy o prostej recepturze Magdy Gessler. Tym razem gołąbki zawiniemy w młodą kapustę.

Wyśmienita młoda kapusta jest specjałem, który zalicza się do smaków lata. Z pewnością warto wykorzystać ją podczas przygotowywania gołąbków. Efekt sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 50 g ryżu

  • 50 g kaszy gryczanej

  • 500 g mięsa mielonego

  • główka młodej kapusty

  • 7 g soli

  • 2 g majeranku

  • 4 g pieprzu ziołowego

  • 2 g pieprzu czarnego

  • 400 ml wrzątku

  • 130 g koncentratu pomidorowego

  • 15 g mąki pszennej

  • masło

Przepis na gołąbki w letniej odsłonie

Kaszę oraz ryż gotujemy osobno i płuczemy je zimną wodą. Mięso mieszamy z przyprawami. Odstawiamy je do lodówki. W tym czasie młodą kapustę pozbawiamy wierzchnich liści i wstawiamy do garnka z osolonym wrzątkiem.

Kiedy liście zaczną odchodzić od kapusty, odrywamy je i odkładamy na bok. Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, jak gotować kapustę na gołąbki. Wracamy do naszego farszu. Mięso łączymy z ryżem i kaszą. Powinniśmy uzyskać jednolitą masę.

Na liście młodej kapusty wykładamy porcje farszu i zawijamy gołąbki. Wkładamy je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Gołąbki zalewamy wrzątkiem, nakładamy pokrywkę i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza.

Gołąbki z młodej kapusty smakują obłędnie
Gołąbki z młodej kapusty smakują obłędnie

Canva / -lvinst-

Gołąbki powinny się piec przez około godzinę. Gdy będą gotowe, możemy przygotować sos. Mąkę mieszamy z koncentratem pomidorowym. Podsmażamy je delikatnie. Całość wzbogacamy o wodę z upieczonych gołąbków i przyprawy. Na koniec sos wylewamy na nasze mięsne zawiniątka.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kęsy codzienności

Zapraszamy na nasz Instagram