Smakosze.pl
Cukinia małosolna jest przepyszna

Canva / Aneta_Gu

Prosty i smaczny przepis na cukinię małosolną

8 Lipca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Z całą pewnością cukinia jest warzywem, które często gości na naszych stołach. Przygotowujemy z niej zapiekanki lub inne frykasy. Okazuje się, że równie dobrze możemy ją umieścić w słoiku z kilkoma dodatkami. Małosolna cukinia smakuje obłędnie.

Nie da się ukryć, że cukinia odgrywa istotną rolę w kulinariach. Nietrudno spotkać smakoszy, którzy regularnie sięgają po to pyszne warzywo. Dziś przygotujemy z niej niecodzienny przysmak, który potrafi przyprawić o szybsze bicie serca.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Małosolna cukinia zaskakuje niepowtarzalnym smakiem

Cukinia ma wiele kulinarnych zastosowań. Jakiś czas temu wspominaliśmy o przepysznych kotletach na jej bazie. Prezentowaliśmy również recepturę na fantastyczną zapiekankę z cukinii. Tym razem podzielimy się bardziej niekonwencjonalnym przepisem.

Małosolna cukinia? Dla niektórych smakoszy takie połączenie może wydać się co najmniej zaskakujące. Wszakże zazwyczaj to ogórki przyrządza się w taki sposób. Warto jednak pozwolić sobie na odrobinę innowacji w kuchni.

Cukinia w małosolnej odsłonie z pewnością zjedna sobie smakoszy, którzy gustują w swojskich specjałach. Jej przygotowanie jest banalnie proste. Jakich składników będziemy potrzebować na jeden słoik?

Ogórki w przepysznej odsłonie

Bajeczny przepis na ogórki „krokodylki”

CZYTAJ DALEJ
  • cukinia

  • 3 ząbki czosnku

  • kawałek korzenia chrzanu

  • liść chrzanu

  • koper

  • 250 ml wody

  • 7 g soli

Banalny przepis na małosolną cukinię

Na początku musimy odpowiednio przygotować słoik. Oczywiście naczynie powinno być wyparzone. Na jego dnie umieszczamy koper, ząbki czosnku, oraz kawałek korzenia chrzanu.

Cukinię myjemy i kroimy w paski lub krążki. Powinny być dosyć grube. Układamy ją dosyć ciasno w słoiku. Przykrywamy je liściem chrzanu. Całość należy wzbogacić o zalewę. Jak ją przygotować?

Wodę podgrzewamy w garnku razem z odrobiną soli. Kiedy zawrze, wyłączamy ogień. Pozwalamy jej trochę wystygnąć. Gdy już to nastąpi, zalewamy mieszanką cukinie. Słoik mocno zakręcamy i ustawiamy w ciemnym miejscu. Po kilku dniach małosolna cukinia powinna być gotowa.

Cukinia w przepysznym wydaniu

Cukinia w przepysznym wydaniu

Canva / Aneta_Gu

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >