Prosty i smaczny przepis na cukinię małosolną
Z całą pewnością cukinia jest warzywem, które często gości na naszych stołach. Przygotowujemy z niej zapiekanki lub inne frykasy. Okazuje się, że równie dobrze możemy ją umieścić w słoiku z kilkoma dodatkami. Małosolna cukinia smakuje obłędnie.
Nie da się ukryć, że cukinia odgrywa istotną rolę w kulinariach. Nietrudno spotkać smakoszy, którzy regularnie sięgają po to pyszne warzywo. Dziś przygotujemy z niej niecodzienny przysmak, który potrafi przyprawić o szybsze bicie serca.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Małosolna cukinia zaskakuje niepowtarzalnym smakiem
Cukinia ma wiele kulinarnych zastosowań. Jakiś czas temu wspominaliśmy o przepysznych kotletach na jej bazie. Prezentowaliśmy również recepturę na fantastyczną zapiekankę z cukinii. Tym razem podzielimy się bardziej niekonwencjonalnym przepisem.
Małosolna cukinia? Dla niektórych smakoszy takie połączenie może wydać się co najmniej zaskakujące. Wszakże zazwyczaj to ogórki przyrządza się w taki sposób. Warto jednak pozwolić sobie na odrobinę innowacji w kuchni.
Cukinia w małosolnej odsłonie z pewnością zjedna sobie smakoszy, którzy gustują w swojskich specjałach. Jej przygotowanie jest banalnie proste. Jakich składników będziemy potrzebować na jeden słoik?
cukinia
3 ząbki czosnku
kawałek korzenia chrzanu
liść chrzanu
koper
250 ml wody
7 g soli
Banalny przepis na małosolną cukinię
Na początku musimy odpowiednio przygotować słoik. Oczywiście naczynie powinno być wyparzone. Na jego dnie umieszczamy koper, ząbki czosnku, oraz kawałek korzenia chrzanu.
Cukinię myjemy i kroimy w paski lub krążki. Powinny być dosyć grube. Układamy ją dosyć ciasno w słoiku. Przykrywamy je liściem chrzanu. Całość należy wzbogacić o zalewę. Jak ją przygotować?
Wodę podgrzewamy w garnku razem z odrobiną soli. Kiedy zawrze, wyłączamy ogień. Pozwalamy jej trochę wystygnąć. Gdy już to nastąpi, zalewamy mieszanką cukinie. Słoik mocno zakręcamy i ustawiamy w ciemnym miejscu. Po kilku dniach małosolna cukinia powinna być gotowa.
Canva / Aneta_Gu
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Gotujmy