Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty i smaczny przepis na cukinię małosolną
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 25.03.2022 23:04

Prosty i smaczny przepis na cukinię małosolną

Cukinia małosolna jest przepyszna
Canva / Aneta_Gu

Z całą pewnością cukinia jest warzywem, które często gości na naszych stołach. Przygotowujemy z niej zapiekanki lub inne frykasy. Okazuje się, że równie dobrze możemy ją umieścić w słoiku z kilkoma dodatkami. Małosolna cukinia smakuje obłędnie.

Nie da się ukryć, że cukinia odgrywa istotną rolę w kulinariach. Nietrudno spotkać smakoszy, którzy regularnie sięgają po to pyszne warzywo. Dziś przygotujemy z niej niecodzienny przysmak, który potrafi przyprawić o szybsze bicie serca.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Małosolna cukinia zaskakuje niepowtarzalnym smakiem

Cukinia ma wiele kulinarnych zastosowań. Jakiś czas temu wspominaliśmy o przepysznych kotletach na jej bazie. Prezentowaliśmy również recepturę na fantastyczną zapiekankę z cukinii. Tym razem podzielimy się bardziej niekonwencjonalnym przepisem.

Małosolna cukinia? Dla niektórych smakoszy takie połączenie może wydać się co najmniej zaskakujące. Wszakże zazwyczaj to ogórki przyrządza się w taki sposób. Warto jednak pozwolić sobie na odrobinę innowacji w kuchni.

Cukinia w małosolnej odsłonie z pewnością zjedna sobie smakoszy, którzy gustują w swojskich specjałach. Jej przygotowanie jest banalnie proste. Jakich składników będziemy potrzebować na jeden słoik?

  • cukinia

  • 3 ząbki czosnku

  • kawałek korzenia chrzanu

  • liść chrzanu

  • koper

  • 250 ml wody

  • 7 g soli

Banalny przepis na małosolną cukinię

Na początku musimy odpowiednio przygotować słoik. Oczywiście naczynie powinno być wyparzone. Na jego dnie umieszczamy koper, ząbki czosnku, oraz kawałek korzenia chrzanu.

Cukinię myjemy i kroimy w paski lub krążki. Powinny być dosyć grube. Układamy ją dosyć ciasno w słoiku. Przykrywamy je liściem chrzanu. Całość należy wzbogacić o zalewę. Jak ją przygotować?

Wodę podgrzewamy w garnku razem z odrobiną soli. Kiedy zawrze, wyłączamy ogień. Pozwalamy jej trochę wystygnąć. Gdy już to nastąpi, zalewamy mieszanką cukinie. Słoik mocno zakręcamy i ustawiamy w ciemnym miejscu. Po kilku dniach małosolna cukinia powinna być gotowa.

Cukinia w przepysznym wydaniu
Cukinia w przepysznym wydaniu

Canva / Aneta_Gu

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Przepis