Niezapomniana sałatka jarzynowa z zaskakującym dodatkiem awokado - goście będą zachwyceni
Sałatka jarzynowa towarzyszy nam w domowych uroczystościach i w czasie świąt. Jest prostą, smaczną potrawą, na którą zawsze mamy ochotę. Tym razem przedstawimy wam przepis na niezapomnianą sałatkę jarzynową z zaskakującym dodatkiem awokado. Zobaczycie, że goście będą zachwyceni nową wersją tradycyjnej potrawy.
Sałatka jarzynowa swą popularność zawdzięcza prostemu składowi, łatwemu przygotowaniu i doskonałemu smakowi. Przeważają w niej warzywa korzeniowe, których smak zbalansowany jest zazwyczaj jabłkiem, jajkiem, kiszonym ogórkiem i cebulą.
W naszym przepisie nie dodaliśmy jednak do sałatki gotowanych jajek, lecz awokado. Dodało ono potrawie kremowej konsystencji, doskonałego smaku i podniosło jej wartość odżywczą. Awokado zawiera bowiem dużo zdrowego tłuszczu i witamin.
Niezapomniana sałatka jarzynowa z zaskakującym dodatkiem awokado — goście będą zachwyceni
Składniki:
-
2 marchewki
-
2 pietruszki
-
pół selera
-
1 ziemniak
-
kawałek pora
-
1 jabłko
-
1 awokado
-
2 kiszone ogórki
-
1 szklanka mrożonego groszku
-
3-4 łyżki majonezu
-
1 łyżeczka musztardy
-
sól, pieprz
Przygotowanie sałatki
Marchewki, pietruszki, seler i ziemniak dokładnie wyszoruj, opłucz. Włóż do garnka, zalej wodą, zagotuj. Gotuj do czasu, aż warzywa będą miękkie.
Ugotowane warzywa odcedź, wystudź, obierz. Pokrój je w niedużą kostkę. Por oczyść, przekrój wzdłuż na cztery części, drobno posiekaj, umieść na sicie, przelej wrzątkiem, odcedź.
Jabłko obierz, pokrój w kostkę. Awokado umyj, przekrój na połowę, usuń pestkę. Miąższ wydrąż łyżką, pokrój go w kostkę.
Ogórki kiszone pokrój w kostkę. Groszek wrzuć na lekko posolony wrzątek, gotuj 2-3 minuty. Odcedź na sicie, przelej zimną wodą, osącz.
Przygotowane składniki sałatki umieść w misce. Dodaj majonez i musztardę, wymieszaj. Sałatkę dopraw do smaku solą i pieprzem.
Jeśli szukasz pomysłów na inne sałatki, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu np. recepturę na sałatkę z burakiem , a także na sałatkę gyros .
Źródło zdjęcia: canva/ballykdy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: przyslijprzepis