Niezawodne sposoby na idealne konfitury śliwkowe
Przygotowywanie przetworów z warzyw i owoców pozwala zachować ich smak na dłużej. Warto wykorzystać trwający właśnie sezon na śliwki i zrobić kilka słoików pysznej konfitury. Podpowiadamy jakich przypraw użyć, by były naprawdę smaczne. Okazuje się, że dobrze w roli dodatku dobrze sprawdza się ziele angielskie.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jak przygotować pyszne przetwory ze śliwek?
Wbrew pozorom przetwory ze śliwek przygotowuje się stosunkowo łatwo. Owoce te bowiem doskonale komponują się z goździkami, cynamonem, kardamonem, kakao, miodem, a nawet imbirem czy zielem angielskim.
Już same w sobie są przepyszne, lecz przyprawy te wydobywają z nich jeszcze więcej aromatu . Smak naszych weków można jeszcze bardziej podkręcić, dodając do nich odrobinę wysokoprocentowych alkoholi np. rumu lub amaretto.
Zanim jednak rozpoczniecie obróbkę, wybierzcie odpowiednie owoce . Nie każda odmiana śliwek będzie pasowała do wszystkich przetworów. Mirabelki doskonale nadają się do przygotowania kompotu lub nalewki. Z zielonych renklod warto zrobić sok lub dżem.
Popularne węgierki sprawdzą się jako powidła czy kompot, który po zagęszczeniu można wykorzystać jako nadzienie do kruchego ciasta. Wskazówki jak zrobić je idealnie znajdziecie w tym artykule .
Tworzenie owocowych słoiczków nie musi wcale zakończyć się na zamykaniu w nich samych śliwek. Warto połączyć je z innymi sezonowymi owocami i warzywami. Weki o niesamowitym smaku uzyskasz, dodając do nich kwaśnych jabłek lub mączystego miąższu dyni hokkaido .
Aby mieć pewność, że przetwory będą bezpieczne i dłużej się przechowają, zapasteryzujcie je . Nie wymaga to wiele czasu, a znacznie zmniejsza ryzyko, że pracowicie przygotowane słoiczki zostaną przejęte przez pleśń. W tym artykule znajdziesz wskazówki jak przeprowadzić pasteryzację w piekarniku.
Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: akademiasmaku