Smakosze.pl
Wyrabianie ciasta

canva.com/natalyadanko

Jak zrobić nieziemsko chrupiące kruche ciasto?

26 Lipca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Kruche ciasto to podstawa wielu wypieków, zarówno wytrawnych, jak i tych podawanych na słodko. Najważniejszym aspektem uzyskania dużej kruchości, jest niska temperatura składników. Woda, oraz tłuszcz powinny być możliwie najzimniejsze. Nietypowy dodatek w postaci wódki także zwiększy jego kruchość.

Istnieje wiele rodzajów kruchego ciasta, które największą popularność zdobyło w klasycznej francuskiej sztuce kulinarnej, gdzie wyróżnia się aż trzy rodzaje. Każde z nich wyróżnia się innymi właściwościami.

Pâte Brisée to kruche ciasto bez dodatku cukru, Pâte Sucrée zawiera w sobie cukier oraz żółtka, a Pâte Sablée najlepiej sprawdza się do słodkich wypieków - w jego przypadku jajka z początku uciera się z cukrem, co wytwarza bardziej delikatną fakturę.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak wykonać najlepsze kruche ciasto?

Podstawą są oczywiście składniki najlepszej jakości. Mąka powinna być jak najdrobniejsza, więc warto zaopatrzyć się w krupczatkę. Jajka powinny być z chowu ekologicznego, a masło lub inny wybrany przez ciebie tłuszcz musi być pozbawiony dodatków.

Niezależnie od tego, czy zdecydujesz się na masło, czy smalec, przed wyrabianiem muszą być one dobrze schłodzone. Niektórzy cukiernicy zalecają, aby schować tłuszcz do zamrażalnika na 20 minut przed gotowaniem.

Czego lepiej nie dodawać do rosołu?

Czy powinno się dodawać lubczyk do rosołu?

CZYTAJ DALEJ

Tak jak w przypadku tłuszczu, woda musi być lodowato zimna. Wlanie cieplejszej sprawi, że tłuszcz zmięknie, co negatywnie wpłynie na finalny efekt. Ciasto nie będzie tak kruche i przyjemne w jedzeniu.

Dobrym pomysłem jest także zamiana części wody na wysokoprocentowy alkohol, jak wódka. W trakcie pieczenia ten wyparuje, generując bardziej suche i mocniej kruszące się ciasto.

Mąka oraz jajka

Ciasta kruche wymagają wykorzystania jak najdrobniej zmielonej mąki, która nazywa się krupczatka. Kupując ją w sklepie, upewnij się, że zawiera jak najmniej substancji białkowych - ich zbyt duża ilość źle wpływa na strukturę masy.

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy recepturę na prosty i przepyszny dżem z brzoskwiń. Jeśli zastanawiasz się co zrobić w kuchni z dojrzałymi bananami, ten tekst wszystko wyjaśnia.

Jajka z kolei przed dodaniem do ciasta, zazwyczaj dzieli się na żółtka i białka. Wlanie ich w całości sprawi, że ciasto straci wiele na swojej kruchości, a po upieczeniu okaże się twarde i nieprzyjemnie łamliwe.

Do masy możesz dodać również odrobinę śmietany, co pozwoli na ograniczenie ilości tłuszczu. Pamiętaj wtedy o dodaniu szczypty proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej, aby wypiek wyszedł kruchy.

Zagniatanie ciasta

Źródło: canva.com/GMVozd, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

flaki

Porady

Jak ugotować flaki, żeby nie wyszły gorzkie?

Czytaj więcej >
czosnek

Porady

Prosty sposób na uprawę zimowego czosnku

Czytaj więcej >
zielona dynia

Porady

Jak wykorzystać w kuchni zieloną dynię?

Czytaj więcej >
grzyby

Porady

Jak błyskawicznie oczyścić grzyby z piasku?

Czytaj więcej >

Porady

Jak sparzyć kapustę na gołąbki bez wody?

Czytaj więcej >

Porady

Dlaczego warto iść na grzyby o świcie?

Czytaj więcej >