Smakosze.pl Przepisy Niezawodny patent na esencjonalny rosół
canva/Robert Chlopas

Niezawodny patent na esencjonalny rosół

13 października 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Rosół przyrządzany w klasyczny sposób ma tradycyjny smak. Jeśli jednak chcecie poznać nowe oblicze tej zupy, przetestujcie nasz przepis. Zdradzimy w nim patent na esencjonalny rosół.

Tradycyjny rosół gotujemy, zalewając mięso i warzywa zimną wodą. Po zagotowaniu się całości, zdjęciu szumowiny i gotowaniu ok. 3 godziny powstaje esencjonalny, lecz delikatny w smaku wywar. Niektórzy jednak, kierując się klarownością rosołu, wkładają mięso do gorącej wody. No cóż, każdy ma prawo do swoich eksperymentów.

Niezawodny patent na esencjonalny rosół

Jeśli chcecie zaostrzyć smak wywaru, mięso i warzywa możecie wcześniej podpiec. Rosół dzięki temu zyska charakterystyczny smak i zdecydowany kolor.

Składniki:

  • 1 kg kury rosołowej

  • 1 łyżka majeranku

  • 1 cebula

  • 1 por

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • kawałek korzenia selera

  • 3 listki laurowe

  • po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego

  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie rosołu

Mięso oczyść, podziel na kawałki. Każdy natrzyj solą, pieprzem i majerankiem. Ułóż na blasze z piekarnika.

Warzywa oczyść, możesz przekroić wzdłuż na połowę. Dodaj do mięsa. Blachę z mięsem i warzywami i wstaw do piekarnika o temp. 200 st. C i piecz ok. 1,5 godziny.

Po tym czasie warzywa przełóż do garnka. Zlej też do garnka wytopiony tłuszcz. Mięso wstaw jeszcze na 15 minut do piekarnika o temp. 220 st. C.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Mięso dodaj do garnka z warzywami, całość zalej wodą. Dodaj przyprawy, całość gotuj na małym ogniu przy uchylonej pokrywce ok. 1,5 godziny. Dopraw do smaku.

Jeśli chcesz ugotować bardziej tradycyjny rosół, zapraszamy na naszą stronę. Skorzystaj z receptury Ewy Wachowicz na rosół z wątróbką albo z przepisu na królewski rosół .

Pyszny rosół
Pyszny rosół

Canva / 3D_generator

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: tatasamwdomu

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy