Niezawodny przepis Kuronia na pierogi z mięsem rosołowym
Pierogi moglibyśmy jadać niemal każdego dnia i za każdym razem będą smakowały nieco inaczej. Kuroń opracował recepturę, dzięki której do ich produkcji można wykorzystać mięso z rosołu. Smakują obłędnie i żaden produkt się nie marnuje.
Pierogi nie są potrawą trudną do wykonania. Potrzebujemy jedynie odrobinę siły i cierpliwości, a z całą pewnością zachwycimy wszystkich domowników, czekających na obiad. Jeśli wcześniej ugotowałeś rosół na mięsie, poniższy przepis jest idealny dla ciebie.
Dzięki dodatkowi mięsa z rosołu otrzymamy nie tylko danie pyszne, ale także niezwykle tanie, w końcu nie musimy osobno dokupować głównego składnika tego dania. Taki farsz jest delikatny i wręcz rozpływa się w ustach.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na pierogi Kuronia
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.
Składniki:
Farsz
-
500 g mięsa z rosołu
-
2 cebule
-
30 g masła
-
sól
-
pieprz
Ciasto
-
500 g mąki
-
250 ml mleka
-
1 łyżka masła
-
sól
-
1 jajko
Zacznij od rozdrobnienia mięsa. Przepuść je przez maszynkę do mielenia i umieść w misce. Cebulę obierz, posiekaj w kostkę i podsmaż na maśle do zeszklenia. Dodaj ją do mięsa wraz z solą i pieprzem, a następnie wymieszaj.
Wszystkie składniki ciasta na pierogi wymieszaj i wyrabiaj, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk i stanie się elastyczne. Uformuj z masy kulę i odstaw na około 30 min. Dzięki temu wilgoć spenetruje mąkę w odpowiedni sposób.
Ciasto na pierogi rozwałkuj i wytnij za pomocą szklanki koła. W środek okręgu nałóż łyżkę farszu i zlep ze sobą brzegi. Pierogi gotuj we wrzącej i osolonej wodzie przez 3-5 minut od momentu wypłynięcia. Smacznego.
canva/dusiowa
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuron.com.pl