Smakosze.pl Przepisy Niezawodny przepis Kuronia na pierogi z mięsem rosołowym
canva/zi3000

Niezawodny przepis Kuronia na pierogi z mięsem rosołowym

21 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Pierogi moglibyśmy jadać niemal każdego dnia i za każdym razem będą smakowały nieco inaczej. Kuroń opracował recepturę, dzięki której do ich produkcji można wykorzystać mięso z rosołu. Smakują obłędnie i żaden produkt się nie marnuje.

Pierogi nie są potrawą trudną do wykonania. Potrzebujemy jedynie odrobinę siły i cierpliwości, a z całą pewnością zachwycimy wszystkich domowników, czekających na obiad. Jeśli wcześniej ugotowałeś rosół na mięsie, poniższy przepis jest idealny dla ciebie.

Dzięki dodatkowi mięsa z rosołu otrzymamy nie tylko danie pyszne, ale także niezwykle tanie, w końcu nie musimy osobno dokupować głównego składnika tego dania. Taki farsz jest delikatny i wręcz rozpływa się w ustach.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pierogi Kuronia

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.

Składniki:

Farsz

  • 500 g mięsa z rosołu

  • 2 cebule

  • 30 g masła

  • sól

  • pieprz

Ciasto

  • 500 g mąki

  • 250 ml mleka

  • 1 łyżka masła

  • sól

  • 1 jajko

Zacznij od rozdrobnienia mięsa. Przepuść je przez maszynkę do mielenia i umieść w misce. Cebulę obierz, posiekaj w kostkę i podsmaż na maśle do zeszklenia. Dodaj ją do mięsa wraz z solą i pieprzem, a następnie wymieszaj.

Wszystkie składniki ciasta na pierogi wymieszaj i wyrabiaj, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk i stanie się elastyczne. Uformuj z masy kulę i odstaw na około 30 min. Dzięki temu wilgoć spenetruje mąkę w odpowiedni sposób.

Ciasto na pierogi rozwałkuj i wytnij za pomocą szklanki koła. W środek okręgu nałóż łyżkę farszu i zlep ze sobą brzegi. Pierogi gotuj we wrzącej i osolonej wodzie przez 3-5 minut od momentu wypłynięcia. Smacznego.

Pierogi z mięsem
Pierogi z mięsem

canva/dusiowa

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron.com.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy