Smakosze.pl
Naleśniki z truskawkami

Canva / arfo

Szybkie i proste śniadanie - naleśniki z truskawkami

21 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Nie da się ukryć, że naleśniki są świetną propozycją śniadaniową. Wielu smakoszy stawia właśnie na nie, kiedy mowa o pierwszym posiłku w ciągu dnia. Tym razem smakowite naleśniki z truskawkami wzbogacimy o bitą śmietanę. Efekt powala na łopatki.

Pyszne naleśniki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na osoby, które regularnie zajadają wyśmienite placki. Dziś wypróbujemy sprawdzony przepis na naleśniki z truskawkami.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Naleśniki z kuszącym dodatkiem

Naleśniki można przyrządzić na wiele sposobów. Jakiś czas temu na naszym portalu gościła receptura na ruską odsłonę tego uwielbianego dania. Tym razem sięgniemy po recepturę na placki z truskawkami i bitą śmietaną.

Wyśmienite naleśniki w mgnieniu oka znikną z talerzy. Za sprawą ubitej śmietany będą one jeszcze bardziej smakowite. Przepis jest banalnie prosty. Specjał będzie gotowy nawet w 30 minut. W jakie składniki musimy się zaopatrzyć?

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej

  • 3 jajka

  • 250 ml mleka

  • 250 ml wody

  • 60 ml oleju

  • odrobina soli

Dodatki:

  • 500 g truskawek

  • 250 ml śmietanki 30 %

  • 30 g cukru

Brokuły

Co powinniśmy zrobić, gdy znajdziemy pleśń na brokułach?

CZYTAJ DALEJ

Niezawodny przepis na naleśniki z truskawkami

Na początku składniki na ciasto wyjmujemy z lodówki. Muszą mieć one osiągnąć temperaturę pokojową. Gdy już to nastąpi, miksujemy je w jednej misce. Powinniśmy otrzymać dosyć rzadkie ciasto, które przykleja się do łyżki i ścieka cienkim strumieniem.

Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni. Nie powinno być potrzeby dodawania oleju, ponieważ jest on już w cieście. Gotowe placki przekładamy na talerz. Teraz przyszła pora na owocowe nadzienie.

Zimną śmietanę ubijamy przy użyciu miksera. Zaczynamy od małych obrotów i stopniowo je zwiększamy. Po minucie dodajemy jedną łyżkę cukru. Gdy już się dobrze rozprowadzi, mieszankę wzbogacamy o kolejną porcję.

Truskawki starannie myjemy i pozbawiamy je szypułek. Owoce kroimy na mniejsze kawałki. Naleśniki smarujemy ubitą śmietaną i dodajemy truskawki. Warto pamiętać, że truskawki możemy zastąpić dżemem. Wówczas placki smarujemy nim w pierwszej kolejności. Godny uwagi jest przepis na puszyste naleśniki.

Naleśniki w pysznym wydaniu

Naleśniki w pysznym wydaniu

Canva / arfo

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Ania Gotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub Kossakowski

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczącą fonii i obrazu. Kulinaria również odgrywają istotną rolę w moim życiu i chętnie eksperymentuję w kuchni. Wcześniej pisałem treści dla portalu Pikio. Od jakiegoś czasu jestem związany z redakcją Smakoszy. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ekspresowo przygotować lane faworki?

Czytaj więcej >