Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Szybkie i proste śniadanie - naleśniki z truskawkami
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 21.08.2021 02:00

Szybkie i proste śniadanie - naleśniki z truskawkami

Naleśniki z truskawkami
Canva / arfo

Nie da się ukryć, że naleśniki są świetną propozycją śniadaniową. Wielu smakoszy stawia właśnie na nie, kiedy mowa o pierwszym posiłku w ciągu dnia. Tym razem smakowite naleśniki z truskawkami wzbogacimy o bitą śmietanę. Efekt powala na łopatki.

Pyszne naleśniki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na osoby, które regularnie zajadają wyśmienite placki. Dziś wypróbujemy sprawdzony przepis na naleśniki z truskawkami.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Naleśniki z kuszącym dodatkiem

Naleśniki można przyrządzić na wiele sposobów. Jakiś czas temu na naszym portalu gościła receptura na ruską odsłonę tego uwielbianego dania. Tym razem sięgniemy po recepturę na placki z truskawkami i bitą śmietaną.

Wyśmienite naleśniki w mgnieniu oka znikną z talerzy. Za sprawą ubitej śmietany będą one jeszcze bardziej smakowite. Przepis jest banalnie prosty. Specjał będzie gotowy nawet w 30 minut. W jakie składniki musimy się zaopatrzyć?

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej

  • 3 jajka

  • 250 ml mleka

  • 250 ml wody

  • 60 ml oleju

  • odrobina soli

Dodatki:

  • 500 g truskawek

  • 250 ml śmietanki 30 %

  • 30 g cukru

Niezawodny przepis na naleśniki z truskawkami

Na początku składniki na ciasto wyjmujemy z lodówki. Muszą mieć one osiągnąć temperaturę pokojową. Gdy już to nastąpi, miksujemy je w jednej misce. Powinniśmy otrzymać dosyć rzadkie ciasto, które przykleja się do łyżki i ścieka cienkim strumieniem.

Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni. Nie powinno być potrzeby dodawania oleju, ponieważ jest on już w cieście. Gotowe placki przekładamy na talerz. Teraz przyszła pora na owocowe nadzienie.

Zimną śmietanę ubijamy przy użyciu miksera. Zaczynamy od małych obrotów i stopniowo je zwiększamy. Po minucie dodajemy jedną łyżkę cukru. Gdy już się dobrze rozprowadzi, mieszankę wzbogacamy o kolejną porcję.

Truskawki starannie myjemy i pozbawiamy je szypułek. Owoce kroimy na mniejsze kawałki. Naleśniki smarujemy ubitą śmietaną i dodajemy truskawki. Warto pamiętać, że truskawki możemy zastąpić dżemem. Wówczas placki smarujemy nim w pierwszej kolejności. Godny uwagi jest przepis na puszyste naleśniki.

Naleśniki w pysznym wydaniu
Naleśniki w pysznym wydaniu

Canva / arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Ania Gotuje

Zapraszamy na nasz Instagram