Szybkie i proste śniadanie - naleśniki z truskawkami
Nie da się ukryć, że naleśniki są świetną propozycją śniadaniową. Wielu smakoszy stawia właśnie na nie, kiedy mowa o pierwszym posiłku w ciągu dnia. Tym razem smakowite naleśniki z truskawkami wzbogacimy o bitą śmietanę. Efekt powala na łopatki.
Pyszne naleśniki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na osoby, które regularnie zajadają wyśmienite placki. Dziś wypróbujemy sprawdzony przepis na naleśniki z truskawkami.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Naleśniki z kuszącym dodatkiem
Naleśniki można przyrządzić na wiele sposobów. Jakiś czas temu na naszym portalu gościła receptura na ruską odsłonę tego uwielbianego dania. Tym razem sięgniemy po recepturę na placki z truskawkami i bitą śmietaną.
Wyśmienite naleśniki w mgnieniu oka znikną z talerzy. Za sprawą ubitej śmietany będą one jeszcze bardziej smakowite. Przepis jest banalnie prosty. Specjał będzie gotowy nawet w 30 minut. W jakie składniki musimy się zaopatrzyć?
Ciasto:
300 g mąki pszennej
3 jajka
250 ml mleka
250 ml wody
60 ml oleju
odrobina soli
Dodatki:
500 g truskawek
250 ml śmietanki 30 %
30 g cukru
Niezawodny przepis na naleśniki z truskawkami
Na początku składniki na ciasto wyjmujemy z lodówki. Muszą mieć one osiągnąć temperaturę pokojową. Gdy już to nastąpi, miksujemy je w jednej misce. Powinniśmy otrzymać dosyć rzadkie ciasto, które przykleja się do łyżki i ścieka cienkim strumieniem.
Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni. Nie powinno być potrzeby dodawania oleju, ponieważ jest on już w cieście. Gotowe placki przekładamy na talerz. Teraz przyszła pora na owocowe nadzienie.
Zimną śmietanę ubijamy przy użyciu miksera. Zaczynamy od małych obrotów i stopniowo je zwiększamy. Po minucie dodajemy jedną łyżkę cukru. Gdy już się dobrze rozprowadzi, mieszankę wzbogacamy o kolejną porcję.
Truskawki starannie myjemy i pozbawiamy je szypułek. Owoce kroimy na mniejsze kawałki. Naleśniki smarujemy ubitą śmietaną i dodajemy truskawki. Warto pamiętać, że truskawki możemy zastąpić dżemem. Wówczas placki smarujemy nim w pierwszej kolejności. Godny uwagi jest przepis na puszyste naleśniki.
Canva / arfo
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Ania Gotuje