Smakosze.pl
Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Canva / ajafoto

Przepis na ciasto ze śliwkami i kruszonką

21 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Sezon na śliwki trwa w najlepsze. Warto wykorzystać je i przygotować fantastyczne ciasto. Deser wyjdzie znacznie lepiej, jeśli zwieńczymy go przepyszną kruszonką. Efekt na długo pozostaje w pamięci.

Ciasto ze śliwkami jest nie lada specjałem, który potrafi przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Tym razem postawimy na ciasto z bajecznie pyszną kruszonką.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Wyśmienite ciasto ze śliwkami momentalnie zniknie z talerzy

Nie da się ukryć, że ciasto ze śliwkami uchodzi za jeden z tych deserów, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Dziś wypróbujemy prosty przepis. Każdy powinien sobie poradzić z nim bez najmniejszych problemów.

Jakiś czas temu przedstawialiśmy recepturę siostry Anastazji na ciasto z rabarbarem. Istnieje wiele przepisów na rozmaite pieczone desery. Tym razem przyrządzimy ciasto ze śliwkami. Jakie produkty będą nam potrzebne?

Kruszonka:

  • 120 g masła

  • 200 g mąki

  • 120 g cukru

Ciasto:

  • 200 g masła

  • 200 g cukru pudru

  • 4 jajka

  • 250 g mąki

  • 5 g proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 800 g śliwek

  • cukier puder

Kotlet w jajku

Hitowe kotlety lepsze niż mielone i schabowe razem wzięte

CZYTAJ DALEJ

Niezawodny przepis na ciasto ze śliwkami i kruszonką

Śliwki starannie myjemy. Czyste owoce suszymy w ręcznikach papierowych. Usuwamy z nich pestki i kroimy na połówki oraz ćwiartki. Śliwki odstawiamy na bok. Teraz weźmiemy się za naszą kruszonkę.

Masło roztapiamy. Dodajemy do niego mąkę oraz cukier. Wszystko starannie mieszamy i wstawiamy do lodówki. Kruszonka będzie nam potrzebna dopiero później. Jak przygotować ciasto?

Jajka i masło powinny mieć temperaturę pokojową. Tłuszcz ucieramy razem z cukrem. W tym celu warto wykorzystać mikser. Przeważnie zajmuje to około 8 minut. Podczas ucierania dodajemy jajka. Najlepiej zrobić to w odstępach czasu.

Mieszankę wzbogacamy o mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera. Powinniśmy uzyskać jednolite ciasto. Wykładamy je do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzchu umieszczamy śliwki. Całość posypujemy kruszonką.

Ciasto ze śliwkami pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około godzinę. Po tym czasie nasz wypiek powinien być gotowy. Godny uwagi jest także przepis na kokosowe ciasto Rafaello.

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Canva / juefraphoto

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kwestia Smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub Kossakowski

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczącą fonii i obrazu. Kulinaria również odgrywają istotną rolę w moim życiu i chętnie eksperymentuję w kuchni. Wcześniej pisałem treści dla portalu Pikio. Od jakiegoś czasu jestem związany z redakcją Smakoszy. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ekspresowo przygotować lane faworki?

Czytaj więcej >