Jak zrobić jajka po benedyktyńsku?
Jajka często goszczą na naszych stołach. Przeważnie stawiamy na specjały gotowane w skorupkach lub smażone na patelni. Trochę mniejszą popularnością cieszą się jajka po benedyktyńsku. Wszystko dlatego, że ich przygotowanie dla wielu smakoszy stanowi nie lata wyzwanie. Za sprawą octu jajka po benedyktyńsku wyjdą idealnie.
Nie da się ukryć, że jajka cieszą się sporą popularnością. Nietrudno natknąć się na osoby, które zajadają je praktycznie codziennie. Na szczególną uwagę zasługują jajka po benedyktyńsku. Jak je przygotować?
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Prosty trik na jajka po benedyktyńsku
Smakowite jajka niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. W jednym z naszych wcześniejszych artykułów wspominaliśmy o tym, jak można wykorzystać je w formie śniadania. Tym razem wypróbujemy sprawdzony sposób na jajka po benedyktyńsku.
Wielu smakoszy rezygnuje z przygotowywania jajek po benedyktyńsku. Obawy dotyczą przede wszystkim tego, że gotowanie zakończy się kulinarną klapą. Okazuje się, że wystarczy wykorzystać prostą sztuczkę.
Przed rozpoczęciem gotowania wrzątek musimy wzbogacić o odrobinę octu. Najlepiej dodać jedną łyżkę. Powinniśmy również pamiętać o posoleniu wrzątku. Wodę mieszamy tak, aby powstał wir. Umieszczamy w niej rozbite jajka.
Oczywiście jajka należy wcześniej rozbić do osobnych szklanek. Wówczas będziemy mieć pewność, że żółtko jest w całości. Przeważnie jajka potrzebują kilku minut, zanim będą gotowe. Najlepiej wyjąć je z wody, kiedy zetnie się białko. Żółtko pozostanie płynne.
Z czym podawać jajka po benedyktyńsku?
Jajka po benedyktyńsku można serwować z różnymi dodatkami. Dobrze w tej roli sprawdzają się tosty. Warto na nich umieścić jajka. Po ich rozcięciu żółtko oblepi chrupiące pieczywo, które stanie się nie lada pokusą.
Smakowite jajka po benedyktyńsku warto oprószyć solą i pieprzem. Godne uwagi są także roślinne dodatki. Posiekany koperek i szczypiorek sprawią, że jajka momentalnie znikną z talerzy.
Wielu smakoszy zajada jajka po benedyktyńsku z dodatkiem awokado lub pasty na jego bazie. Połączenie obu smaków potrafi wywołać autentyczny zachwyt. Warto wypróbować przepis na omlet po francusku od Roberta Makłowicza.
Canva / petrenkod
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Kwestia Smaku