Smakosze.pl
Jajka po benedyktyńsku

Canva / Artur Ferrao

Jak zrobić jajka po benedyktyńsku?

21 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Jajka często goszczą na naszych stołach. Przeważnie stawiamy na specjały gotowane w skorupkach lub smażone na patelni. Trochę mniejszą popularnością cieszą się jajka po benedyktyńsku. Wszystko dlatego, że ich przygotowanie dla wielu smakoszy stanowi nie lata wyzwanie. Za sprawą octu jajka po benedyktyńsku wyjdą idealnie.

Nie da się ukryć, że jajka cieszą się sporą popularnością. Nietrudno natknąć się na osoby, które zajadają je praktycznie codziennie. Na szczególną uwagę zasługują jajka po benedyktyńsku. Jak je przygotować?

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Prosty trik na jajka po benedyktyńsku

Smakowite jajka niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. W jednym z naszych wcześniejszych artykułów wspominaliśmy o tym, jak można wykorzystać je w formie śniadania. Tym razem wypróbujemy sprawdzony sposób na jajka po benedyktyńsku.

Wielu smakoszy rezygnuje z przygotowywania jajek po benedyktyńsku. Obawy dotyczą przede wszystkim tego, że gotowanie zakończy się kulinarną klapą. Okazuje się, że wystarczy wykorzystać prostą sztuczkę.

Przed rozpoczęciem gotowania wrzątek musimy wzbogacić o odrobinę octu. Najlepiej dodać jedną łyżkę. Powinniśmy również pamiętać o posoleniu wrzątku. Wodę mieszamy tak, aby powstał wir. Umieszczamy w niej rozbite jajka.

Naleśniki z truskawkami

Szybkie i proste śniadanie - naleśniki z truskawkami

CZYTAJ DALEJ

Oczywiście jajka należy wcześniej rozbić do osobnych szklanek. Wówczas będziemy mieć pewność, że żółtko jest w całości. Przeważnie jajka potrzebują kilku minut, zanim będą gotowe. Najlepiej wyjąć je z wody, kiedy zetnie się białko. Żółtko pozostanie płynne.

Z czym podawać jajka po benedyktyńsku?

Jajka po benedyktyńsku można serwować z różnymi dodatkami. Dobrze w tej roli sprawdzają się tosty. Warto na nich umieścić jajka. Po ich rozcięciu żółtko oblepi chrupiące pieczywo, które stanie się nie lada pokusą.

Smakowite jajka po benedyktyńsku warto oprószyć solą i pieprzem. Godne uwagi są także roślinne dodatki. Posiekany koperek i szczypiorek sprawią, że jajka momentalnie znikną z talerzy.

Wielu smakoszy zajada jajka po benedyktyńsku z dodatkiem awokado lub pasty na jego bazie. Połączenie obu smaków potrafi wywołać autentyczny zachwyt. Warto wypróbować przepis na omlet po francusku od Roberta Makłowicza.

Jajka po benedyktyńsku wyjdą idealnie

Jajka po benedyktyńsku wyjdą idealnie

Canva / petrenkod

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kwestia Smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje w

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Jak doprawić leczo?

Porady

Jak dobrze doprawić leczo?

Czytaj więcej >

Porady

Dlaczego placki ziemniaczane nie wychodzą?

Czytaj więcej >

Porady

Babcine porady kulinarne sprzed 100 lat

Czytaj więcej >
Krokiety nie pękną

Porady

Co zrobić, żeby krokiety nie pękały?

Czytaj więcej >

Porady

Jak gotować flaczki, by nie wyszły twarde?

Czytaj więcej >
Drewniane łyżki

Porady

Jak dbać o drewniane przyrządy kuchenne?

Czytaj więcej >