Smakosze.pl Przepisy Niezawodny przepis na bezmięsną babkę ziemniaczaną - rozpływa się w ustach
canva/ola_p

Niezawodny przepis na bezmięsną babkę ziemniaczaną - rozpływa się w ustach

20 listopada 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Babka ziemniaczana wywodzi się z kuchni białoruskiej, która silnie wpływa na kuchnie podlaską - dlatego w tym regionie Polski babka jest najbardziej popularna. Klasycznie piecze się ją z dodatkiem mięsa, jednak niżej pokazujemy jej jarską wersję. Dzięki temu można zmniejszyć jej kaloryczność, a także nadaje się do jedzenia dla osób niechcących jeść mięsa. Przed rozpoczęciem pieczenia koniecznie pamiętaj, że oprócz wysmarowania foremki masłem należy oprószyć ją bułką tartą.

Babka ziemniaczana stanowi idealny sposób na przygotowanie taniego i pożywnego obiadu, który może nasycić głodnych ludzi na długie godziny. Ziemniaki stanowią do dzisiaj podstawę kuchni białoruskiej i podlaskiej, dlatego nie jest niczym dziwnym, że babka ciągle jest regularnie pieczona.

Oryginalnie do jej sporządzenia potrzeba było specjalnego naczynia o nazwie czyhun, który miał stożkowy kształt rozszerzający się ku górze. Teraz na szczęście nie trzeba się tak wysilać, w końcu praktycznie każdy ma dostęp do piekarnika, w którym babka udaje się w równie dużym stopniu, co czyhunie.

Przepis na babkę ziemniaczaną bez mięsa

Składniki:

  • 2 kg kartofli

  • 3 małe cebule

  • 2 jajka

  • 110 g mąki

  • 8 ząbków czosnku

  • sól

  • pieprz

  • olej

  • majeranek

  • bułka tarta

  • masło

Zacznij od obrania cebuli ze skórki, posiekania ją w jak najdrobniejszą kostkę i podsmażenia jej na patelni z odrobiną oleju. Pod koniec smażenia cebuli dodaj również czosnek, który można przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.

Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odciśnij je z nadmiaru wody, a wodę zlej do miski. Gdy na dnie wody zbierze się skrobia, przełóż ją bez płynu do miski z kartoflami. Wrzuć także mąkę, jajka, sól, pieprz i zacznij wyrabiać masę.

Formę do pieczenia wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą . Jeśli tego nie zrobimy, wówczas nasza babka przyklei się do naczynia i przypali. Wypełnij formę masą ziemniaczaną i wyrównaj ją. Wierzch posyp bułką tartą. Wstaw do pieca nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 1,5 godziny. Po wyjęciu babki z piekarnika daj jej ostygnąć przez 15-20 minut, aby nie było problemów z pokrojeniem jej. Podawaj z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić babkę ziemniaczaną według oryginalnego podlaskiego przepisu. Ten tekst wyjawia przepis na najprostszą wersję babki ziemniaczanej.

Babka ziemniaczana

Źródło zdjęcia: canva/ola_p, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: copysznego.pl Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy