Oryginalny, podlaski przepis na babkę ziemniaczaną
Babka ziemniaczana jest popularną na Podlasiu, sycącą potrawą ziemniaczaną. Często serwuje się ją w towarzystwie maślanki czy kefiru, z którymi smakuje wyśmienicie. Dajcie się skusić tej wyjątkowej recepturze.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na podlaską babkę ziemniaczaną
Składniki:
2,5 kg ziemniaków mączystej odmiany
2 średnie cebule
250 g boczku, może być wędzony
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
2 jaja
1 szklanka gorącego mleka
majeranek świeży lub suszony
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Odsączamy je — chcemy, by zawierały jak najmniej wody. Proces prowadzimy przez sito z gazą, płyn zbierając w misce. Nie wylewamy go — na dnie miski osadzi się skrobia, którą jeszcze wykorzystamy.
Cebulę obieramy z łupiny i siekamy. Boczek kroimy w kosteczkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z nieprzywierająca powłoką. Gdy tłuszcz zacznie się wytapiać, dodajemy cebulkę i szklimy ją.
Zlewamy powoli płyn z odsączania, a skrobię z dna dodajemy do ziemniaków. Zalewamy je gorącym mlekiem i mieszamy. Dodajemy zawartość patelni i pozostawiamy do ostygnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni Celsjusza.
Do miski z masą dodajemy olej, przyprawiamy ją solą, pieprzem i majerankiem. Wbijamy jaja i mieszamy. Przenosimy do formy.
Pieczemy przez 45 minut. Następnie zwiększamy nastawę piekarnika do 180 stopni Celsjusza i pozostawiamy babkę w piekarniku jeszcze przez kolejne 45 minut.
Jeśli chcecie dowiedzieć się, jakie ziemniaki wybrać do tego przepisu, pomocny będzie nasz artykuł o pyzach, w których zdarzamy jakie cechy charakteryzują poszczególne odmiany ziemniaków. Być może zainteresuje was też przepis na placki ziemniaczane bez mąki.
Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:
Źródło zdjęcia: canva/Carpe89
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: magdapisze