Smakosze.pl Przepisy Niezawodny przepis na knedle ze śliwkami
canva/kabVisio

Niezawodny przepis na knedle ze śliwkami

28 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Knedle ze śliwkami są pysznym daniem, które zazwyczaj je się jako deser, jednak można z powodzeniem podać je na obiad. Aby ciasto było delikatniejsze i bardziej miękkie, należy użyć jak najmniej mąki. Jeśli wsypie się jej za dużo, w masie pojawi się za dużo glutenu, który zbyt silnie zwiąże ciasto.

Knedle ze śliwkami wywodzą się z Austro-Węgier, lecz na przestrzeni lat liczne kraje słowiańskie przyjęły je, jako jedno ze swoich tradycyjnych potraw. Niekiedy wypełnia się je również morelami, które nadają całości lżejszego smaku.

Delikatność ciasta zależy z kolei od ilości mąki użytej do jego wykonania. Im mniej doda się jej do ziemniaków i reszty składników, tym knedle będą miększe.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na knedle ze śliwkami

Składniki:

  • 500 g ziemniaków ugotowanych

  • 1 jajko

  • 100 g mąki

  • sól

  • 250 g śliwek

  • cynamon

  • cukier puder

  • bułka tarta

  • masło

  • cukier

Zacznij od przeciśnięcia ziemniaków przez praskę. Śliwki umyj, przetnij na pół, wyciągnij z nich pestki i do każdej wsyp odrobinę cukru pudru oraz cynamonu.

Do ziemniaków dodaj mąkę, jajko, sól i zacznij całość mieszać. Gdy wyrobisz ciasto , uformuj z niego kulki wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszcz je na cienki placek. Owiń ciastem każdą śliwkę i dokładnie zlep brzegi.

Gotuj knedle w osolonej wodzie przez 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnie. Na patelni podpraż bułkę tartą i dodaj do niej masło wraz z cukrem. Podawaj knedle polane masłem z bułką tartą i cukrem. Smacznego.

Knedle

Źródło: canva/graletta, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy