Niezawodny przepis na knedle ze śliwkami
Knedle ze śliwkami są pysznym daniem, które zazwyczaj je się jako deser, jednak można z powodzeniem podać je na obiad. Aby ciasto było delikatniejsze i bardziej miękkie, należy użyć jak najmniej mąki. Jeśli wsypie się jej za dużo, w masie pojawi się za dużo glutenu, który zbyt silnie zwiąże ciasto.
Knedle ze śliwkami wywodzą się z Austro-Węgier, lecz na przestrzeni lat liczne kraje słowiańskie przyjęły je, jako jedno ze swoich tradycyjnych potraw. Niekiedy wypełnia się je również morelami, które nadają całości lżejszego smaku.
Delikatność ciasta zależy z kolei od ilości mąki użytej do jego wykonania. Im mniej doda się jej do ziemniaków i reszty składników, tym knedle będą miększe.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na knedle ze śliwkami
Składniki:
-
500 g ziemniaków ugotowanych
-
1 jajko
-
100 g mąki
-
sól
-
250 g śliwek
-
cynamon
-
cukier puder
-
bułka tarta
-
masło
-
cukier
Zacznij od przeciśnięcia ziemniaków przez praskę. Śliwki umyj, przetnij na pół, wyciągnij z nich pestki i do każdej wsyp odrobinę cukru pudru oraz cynamonu.
Do ziemniaków dodaj mąkę, jajko, sól i zacznij całość mieszać. Gdy wyrobisz ciasto , uformuj z niego kulki wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszcz je na cienki placek. Owiń ciastem każdą śliwkę i dokładnie zlep brzegi.
Gotuj knedle w osolonej wodzie przez 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnie. Na patelni podpraż bułkę tartą i dodaj do niej masło wraz z cukrem. Podawaj knedle polane masłem z bułką tartą i cukrem. Smacznego.
Źródło: canva/graletta, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kwestiasmaku