Niezawodny przepis na przepyszną gotowaną kukurydzę
Gotowana kukurydza to smaczne danie, które doskonale sprawdzi się jako przekąska lub kolacja. W jaki sposób ją przyrządzić, aby wydobyć z niej pełnię smaku? Okazuje się, że dobrym pomysłem jest gotować warzywo w wodzie i mleku. Zdradzamy prosty patent na to doskonałe danie.
Gotowana kukurydza z masłem i solą to idealne danie na coraz dłuższe wieczory. W tym przypadku sprawdza się powiedzenie - "mniej znaczy więcej" i stosunkowo małym nakładem pracy i niewielką liczbą składników możemy "wyczarować" przepyszną przekąskę. Jak ją zrobić?
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Niezawodny przepis na gotowaną kukurydzę
Składniki:
-
świeża kolba kukurydzy
-
mleko (1/2 szklanki na litr wody)
-
pół łyżeczki cukru na litr wody
-
masło
-
sól
Sposób wykonania:
Obierz kolby kukurydzy z liści oraz włosków, a następnie dokładnie je wyszoruj. W dużym garnku zagotuj wodę z mlekiem oraz cukrem, a następnie wrzuć do niego kolby kukurydzy.
Kukurydzę gotuj od 15 do 20 minut w zależności od ilości oraz wielkości. Średniej wielkości kolby przez około 18 minut. Warzywo podajemy z masłem oraz solą.
Polecamy również inne pyszne przepisy m.in. na fasolkę szparagową po hiszpańsku i pieczone pierogi z jabłkami
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: manufaktura smaków