Smakosze.pl Przepisy Niezawodny przepis na przepyszną gotowaną kukurydzę
canva/grafvision

Niezawodny przepis na przepyszną gotowaną kukurydzę

6 sierpnia 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Gotowana kukurydza to smaczne danie, które doskonale sprawdzi się jako przekąska lub kolacja. W jaki sposób ją przyrządzić, aby wydobyć z niej pełnię smaku? Okazuje się, że dobrym pomysłem jest gotować warzywo w wodzie i mleku. Zdradzamy prosty patent na to doskonałe danie.

Gotowana kukurydza z masłem i solą to idealne danie na coraz dłuższe wieczory. W tym przypadku sprawdza się powiedzenie - "mniej znaczy więcej" i stosunkowo małym nakładem pracy i niewielką liczbą składników możemy "wyczarować" przepyszną przekąskę. Jak ją zrobić?

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Niezawodny przepis na gotowaną kukurydzę

Składniki:

  • świeża kolba kukurydzy

  • mleko (1/2 szklanki na litr wody)

  • pół łyżeczki cukru na litr wody

  • masło

  • sól

Sposób wykonania:

Obierz kolby kukurydzy z liści oraz włosków, a następnie dokładnie je wyszoruj. W dużym garnku zagotuj wodę z mlekiem oraz cukrem, a następnie wrzuć do niego kolby kukurydzy.

Kukurydzę gotuj od 15 do 20 minut w zależności od ilości oraz wielkości. Średniej wielkości kolby przez około 18 minut. Warzywo podajemy z masłem oraz solą.

Polecamy również inne pyszne przepisy m.in. na fasolkę szparagową po hiszpańsku i pieczone pierogi z jabłkami

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: manufaktura smaków

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy