Niezawodny przepis na puszyste amerykańskie naleśniki
Naleśniki są pysznym pomysłem na śniadanie. Zwłaszcza weekendowe, kiedy mamy trochę więcej czasu, bo nie spieszymy się do pracy. Dziś podajemy wam niezawodny przepis na puszyste amerykańskie naleśniki. Są smaczne, więc rodzina z pewnością będzie zadowolona. Sekret tkwi w dodatku dwóch łyżeczek proszku do pieczenia.
Amerykańskie naleśniki są grube i puszyste. To zasługa dodanego proszku do pieczenia. Zawierają też dodatek stopionego masła, dlatego możesz je smażyć, nie używając już tłuszczu. Doskonale smakują polane np. miodem, syropem klonowym, polewą czekoladową czy owocową. Jednak możesz je też zjeść oprószone cukrem pudrem, czy posmarowane dżemem.
Niezawodny przepis na puszyste amerykańskie naleśniki
Składniki:
-
3 łyżki masła
-
1,5 szklanki mąki pszennej
-
duża szczypta soli
-
2 łyżeczki cukru
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
2 jajka
-
ok. 1,5 szklanki mleka
-
masło lub olej do posmarowania patelni
Przygotowanie amerykańskich naleśników
Masło rozpuść, przestudź. Do miski wsyp mąkę, dodaj do niej sól, cukier i proszek do pieczenia, wymieszaj.
Do suchych składników dodaj stopione masło, jajka i szklankę mleka. Rozmieszaj gładkie i dość gęste ciasto naleśnikowe. Jeśli jest zbyt gęste, dodaj do niego więcej mleka.
Patelnię rozgrzej, przy użyciu pędzelka posmaruj ją tłuszczem. Wylej na nią ciasto, rozprowadź je równomiernie, wykonując patelnią kolisty ruch.
Smaż, aż naleśniki z jednej strony się przyrumieni, a z wierzchu ciasto zacznie się ścinać. Wtedy odwróć naleśnik na drugą stronę i dosmaż go.
Naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami, np. polane miodem czy syropem klonowym.
Wskazówka: Z tego samego ciasta możesz też usmażyć małe placuszki. Lubią je zwłaszcza dzieci.
Więcej przepisów na smaczne naleśniki znajdziesz na naszej stronie. Zobacz, jak przygotować zdrowe naleśniki gryczane albo jak zrobić klasyczne, cienkie naleśniki .
Źródło zdjęcia: canva/Uncle-Ulee
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: mojegotowanie