Smakosze.pl Przepisy Niezawodny przepis na puszyste amerykańskie naleśniki
canva/Lana_M

Niezawodny przepis na puszyste amerykańskie naleśniki

30 października 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Naleśniki są pysznym pomysłem na śniadanie. Zwłaszcza weekendowe, kiedy mamy trochę więcej czasu, bo nie spieszymy się do pracy. Dziś podajemy wam niezawodny przepis na puszyste amerykańskie naleśniki. Są smaczne, więc rodzina z pewnością będzie zadowolona. Sekret tkwi w dodatku dwóch łyżeczek proszku do pieczenia.

Amerykańskie naleśniki są grube i puszyste. To zasługa dodanego proszku do pieczenia. Zawierają też dodatek stopionego masła, dlatego możesz je smażyć, nie używając już tłuszczu. Doskonale smakują polane np. miodem, syropem klonowym, polewą czekoladową czy owocową. Jednak możesz je też zjeść oprószone cukrem pudrem, czy posmarowane dżemem.

Niezawodny przepis na puszyste amerykańskie naleśniki

Składniki:

  • 3 łyżki masła

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • duża szczypta soli

  • 2 łyżeczki cukru

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 jajka

  • ok. 1,5 szklanki mleka

  • masło lub olej do posmarowania patelni

Przygotowanie amerykańskich naleśników

Masło rozpuść, przestudź. Do miski wsyp mąkę, dodaj do niej sól, cukier i proszek do pieczenia, wymieszaj.

Do suchych składników dodaj stopione masło, jajka i szklankę mleka. Rozmieszaj gładkie i dość gęste ciasto naleśnikowe. Jeśli jest zbyt gęste, dodaj do niego więcej mleka.

Patelnię rozgrzej, przy użyciu pędzelka posmaruj ją tłuszczem. Wylej na nią ciasto, rozprowadź je równomiernie, wykonując patelnią kolisty ruch.

Smaż, aż naleśniki z jednej strony się przyrumieni, a z wierzchu ciasto zacznie się ścinać. Wtedy odwróć naleśnik na drugą stronę i dosmaż go.

Naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami, np. polane miodem czy syropem klonowym.

Wskazówka: Z tego samego ciasta możesz też usmażyć małe placuszki. Lubią je zwłaszcza dzieci.

Więcej przepisów na smaczne naleśniki znajdziesz na naszej stronie. Zobacz, jak przygotować zdrowe naleśniki gryczane albo jak zrobić klasyczne, cienkie naleśniki .

smażenie naleśników
smażenie naleśników

Źródło zdjęcia: canva/Uncle-Ulee

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy