Smakosze.pl
Biszkopt

canva/Jannoon028

Dlaczego warto dodać olej do biszkoptu?

28 Października 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Jasny biszkopt często jest bazą do pysznych ciast z kremami. Niełatwo jednak o błąd w jego przygotowaniu. Przedstawiamy wam przepis, dzięki któremu przygotujecie ciasto tak delikatne, jak nigdy wcześniej.

Do ciasta dodajemy oleju. Biszkopt wychodzi wtedy miękki, puszysty i odpowiednio wilgotny. Jeśli nie lubicie nasączać tortów, ten patent jest idealny dla was. Zwłaszcza że ciasto również wysoko wyrośnie i jedna porcja wystarczy aż na trzy blaty.

Powidła śliwkowe

Jak gotować powidła śliwkowe, żeby się nie przypalały?

CZYTAJ DALEJ

Przepis na prosty i smaczny biszkopt z olejem

Z poniższych proporcji przyrządzicie wysoki biszkopt o średnicy 20 cm.

Składniki:

  • 160 g mąki pszennej

  • 140 g cukru

  • 4 duże jaja

  • 40 ml oleju

  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka cukru z wanilią

Przygotowanie:

Formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je. W trakcie tego procesu stopniowo dodajemy cukier oraz cukier z wanilią. Ubijamy do całkowitego rozpuszczenia cukru. Powinna powstać gęsta piana. Olej mieszamy z żółtkami. Masę wlewamy do piany z białek i miksujemy na niskich obrotach, aż uzyskamy jednolitą masę.

Masę łączymy z suchymi składnikami przy pomocy łopatki. Następnie przekładamy ją do formy i pieczemy około 45 minut. Patyczek wbity w ciasto powinien być suchy.

Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika i uderzamy lekko dnem formy o blat, a następnie odstawiamy go do wystudzenia. Wyjmujemy z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu i przekładamy ulubionymi dodatkami.

Po inne inspiracje na domowe wypieki zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam np. recepturę na sezonowy biszkopt ze śliwkami oraz przepis na pyszne ciasto miodowe z dynią Ewy Wachowicz.

Biszkopt nadziany kremem z owocami

Biszkopt nadziany kremem z owocami

Źródło zdjęcia: canva/decisiveimages

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: wszystkiegoslodkiego

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Farsz na krokiety z mięsem mielonym

Czytaj więcej >
Uszka wigilijne Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsze na świecie uszka wigilijne według samej Magdy Gessler

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieczone kotlety z kalafiora - idealne na zdrowy obiad

Czytaj więcej >
Karp wigilijny Roberta Makłowicza

Przepisy

Nieziemsko pyszny karp wigilijny według Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >
Lepienie pierogów z bezglutenowego ciasta będzie łatwe

Przepisy

Genialne ciasto na pierogi bez grama mąki pszennej

Czytaj więcej >
Surówka zimowa teściowej — specjał z czerwonej kapusty

Przepisy

Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej

Czytaj więcej >