Dlaczego warto dodać olej do biszkoptu?
Jasny biszkopt często jest bazą do pysznych ciast z kremami. Niełatwo jednak o błąd w jego przygotowaniu. Przedstawiamy wam przepis, dzięki któremu przygotujecie ciasto tak delikatne, jak nigdy wcześniej.
Do ciasta dodajemy oleju. Biszkopt wychodzi wtedy miękki, puszysty i odpowiednio wilgotny. Jeśli nie lubicie nasączać tortów, ten patent jest idealny dla was. Zwłaszcza że ciasto również wysoko wyrośnie i jedna porcja wystarczy aż na trzy blaty.
Przepis na prosty i smaczny biszkopt z olejem
Z poniższych proporcji przyrządzicie wysoki biszkopt o średnicy 20 cm.
Składniki:
160 g mąki pszennej
140 g cukru
4 duże jaja
40 ml oleju
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru z wanilią
Przygotowanie: Formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je. W trakcie tego procesu stopniowo dodajemy cukier oraz cukier z wanilią. Ubijamy do całkowitego rozpuszczenia cukru. Powinna powstać gęsta piana. Olej mieszamy z żółtkami. Masę wlewamy do piany z białek i miksujemy na niskich obrotach, aż uzyskamy jednolitą masę.
Masę łączymy z suchymi składnikami przy pomocy łopatki. Następnie przekładamy ją do formy i pieczemy około 45 minut. Patyczek wbity w ciasto powinien być suchy.
Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika i uderzamy lekko dnem formy o blat, a następnie odstawiamy go do wystudzenia. Wyjmujemy z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu i przekładamy ulubionymi dodatkami.
Po inne inspiracje na domowe wypieki zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam np. recepturę na sezonowy biszkopt ze śliwkami oraz przepis na pyszne ciasto miodowe z dynią Ewy Wachowicz.
Źródło zdjęcia: canva/decisiveimages
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Rozgrzewająca zupa z bakłażana i soczewicy w sam raz na jesień
Niebywale puszysty i lekki sernik z rosą według siostry Anastazji
Źródło: wszystkiegoslodkiego