Smakosze.pl
Wątróbka na talerzu

canva/iaroshenko

Dwie zasady, dzięki którym wątróbka wyjdzie soczysta

9 Listopada 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wątróbka wychodzi wam sucha i twarda? Najprawdopodobniej popełniacie dwa duże błędy w jej przyrządzaniu. Sprawdźcie, czego powinniście unikać.

Spożywanie wątróbki często jest zalecane ze względu na jej prozdrowotne właściwości. Zawiera ona bowiem mnóstwo białka i żelaza – szczególnie cennego dla tych z nas, którzy borykają się z anemią.

Znajdziecie w niej też witaminę A i wiele witamin z grupy B. Uważajcie tylko, aby nie przesadzić z jej ilością, jeśli macie problemy z podwyższonym poziomem cholesterolu. Umiar w tym przypadku jest niestety wskazany.

Sałatka ziemniaczana z ogórkami kiszonymi i cebulką

Lekka, cudownie pyszna sałatka ziemniaczana bez grama majonezu

CZYTAJ DALEJ

Jak dobrze przyrządzić wątróbkę?

Są dwa podstawowe błędy, przez które wasza wątróbka nie ma szans być smaczna. Pierwszym z nich jest wrzucanie wątróbki na nie do końca rozgrzany tłuszcz i jej zbyt szybkie przewracanie. W ten sposób podroby nie tylko będą przywierać do patelni, ale też nie będą dobrze usmażone.

Podobnie zadzieje się, gdy wrzucimy zbyt dużo wątróbki na patelnię. Rozmiar naczynia powinien być tak dobrany, aby wszystkie kawałki miały kontakt z jego dnem. Dzięki temu potrawa będzie się smażyć równomiernie.

Drugim częstym błędem jest solenie mięsa od razu. Dlaczego jest to zła decyzja? Dodana na wczesnym etapie smażenia sól wyciąga z wątróbki wodę. W rezultacie wychodzi ona sucha. Posólcie ją zatem na sam koniec przygotowania, a ustrzeżecie się przed tym problemem.

Na naszej stronie znajdziecie proste receptury, z których wątróbka wyjdzie bardzo smaczna. Spróbujcie przyrządzić ją z dodatkiem grzybów lub z pysznymi owocami, które podkreślą jej charakter — gruszką i żurawiną.

Przygotowanie wątróbki wcale nie jest trudne

Przygotowanie wątróbki wcale nie jest trudne

Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk

Jak pozbyć się włókien kurczaka?

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

zupa pomidorowa

Porady

Kiedy najlepiej dodać przecier do zupy pomidorowej? Właściwy moment ma ogromne znaczenie

Czytaj więcej >
jajko na twardo

Porady

Jajko na twardo możesz ugotować bez wody. Ten trick stał się światowym fenomenem

Czytaj więcej >
boczek

Porady

Babcia Stasia zawsze gotuje boczek w łupinach cebuli. Wychodzi idealnie miękki i soczysty

Czytaj więcej >
Okrasa do pierogów jest ważna

Porady

Jest równie ważna jak ciasto i farsz. 4 najlepsze okrasy do pierogów

Czytaj więcej >
Rosół gotujemy bez przykrycia

Porady

Dlaczego najlepsi kucharze gotują rosół bez przykrycia? Powód jest arcyważny

Czytaj więcej >
Katarzyna Bosacka, warzywa

Porady

Oj dostało się Bosackiej. A radziła tylko w sprawie zakupów i oszczędzania

Czytaj więcej >