Smakosze.pl Przepisy Niezawodny przepis na sernik ze złocistą rosą
canva/PingPongCat

Niezawodny przepis na sernik ze złocistą rosą

26 listopada 2021

Wielu smakoszy ma słabość do serników. Najsmaczniejszym chyba wariantem tego ciasta jest sernik z rosą. To pyszne ciasto bezowe wcale nie jest tak trudne w przygotowaniu, jak mogłoby się wydawać. Mamy dla was recepturę, dzięki której zawsze uzyskacie pożądany efekt. Wypróbujcie ją koniecznie.

Serniki uświetnią wiele okazji. Pysznie smakują z dodatkiem sezonowych owoców np. śliwek albo z prażonymi jabłkami. Na świątecznych stołach często gości też sernik z bezą. Dziś zdradzamy jak zrobić popularną jego wersję z tzw. rosą, które powstanie, gdy masa serowa będzie mokra i tłusta. Spróbujcie zaskoczyć gości tym wyjątkowym wypiekiem.

Przepis na pyszny sernik z rosą

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej

  • 100 g masła

  • 1 małe jajo

  • 2 żółtka

  • pół szklanki cukru pudru

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu z kubełka

  • szklanka drobnego cukru

  • 4 żółtka

  • pół szklanki oleju rzepakowego

  • 2 szklanki mleka

  • 2 budynie bez cukru, najlepiej śmietankowe

Składniki na piankę bezową:

  • 6 białek

  • szklanka drobnego cukru

  • odrobina soli

Przygotowanie:

Składniki na spód umieszczamy w dużej, szerokiej misce i wyrabiamy dłonią , aż połączą się w jednolitą, zwartą masę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Dno formy o wymiarach 25 cm x 38 cm wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wykładamy na obsypany mąką blat i rozwałkowujemy je na podłużny placek . Przekładamy go na dno formy i rozprowadzamy dłonią tak, aby wypełnić całe naczynie do pieczenia. Wierzch wyrównujemy i wstawiamy na do piekarnika na 12 minut.

W misce umieszczamy składniki na masę serową. Miksujemy je krótko — tylko do uzyskania jednolitej masy. Będzie ona dość rzadka, ale o to właśnie chodzi. Masę wykładamy na upieczony kruchy spód, wyrównujemy jej powierzchnię i ponownie umieszczamy formę w piekarniku.

Zmniejszamy grzanie na 170 stopni Celsjusza i pieczemy przez godzinę przy ustawieniach góra/dół. Na 10 minut przed końcem pieczenia zaczynamy przygotowywanie pianki bezowej. Białka umieszczamy w sporej misce. Dodajemy sól i ubijamy mikserem, stopniowo zwiększając obroty.

Po około 3 minutach beza osiągnie odpowiednią konsystencję. Wtedy zaczynamy dodawać cukier. Robimy to porcjami, po każdej miksując intensywnie masę, aż się rozpuści (około 1 minuty). Na koniec piana powinna wyjść gładka, gęsta i bardzo błyszcząca.

Po zakończeniu pieczenia sernika uchylamy drzwi pieca i ostrożnie wyjmujemy blachę. Temperaturę w piecu zmniejszamy do 150 stopni Celsjusza. Na masę serową wykładamy sztywną pianę bezową.

Rozprowadzamy ją sprawnie po powierzchni sera i wstawiamy cisto z powrotem do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie od razu wyjmujemy je i odkładamy w chłodne miejsce. Kropelki rosy zaczną pojawiać się na wypieku po około 20 minutach od zakończenia pieczenia.

Sernik z bezą
Sernik z rosą jest pyszny

Źródło zdjęcia: canva/PingPongCat

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy