Jesienny sernik od siostry Anastazji
Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowe ciasto, mamy dla ciebie propozycję. Przygotuj jesienny sernik według przepisu siostry Anastazji. Ma dodatek śliwek, które kupisz teraz bez problemu. Jest puszysty, wilgotny i bardzo smaczny. Idealny na rodzinne spotkanie.
Serniki należą do naszych ulubionych ciast. Nie są zbyt słodkie, za to bardzo pożywne. To dzięki dodatkowi białego sera, a także sporej ilości jajek. Można je przygotować na wiele sposobów i co ważne, doskonale smakują nawet po kilku dniach.
Jesienny sernik od siostry Anastazji
Składniki:
ciasto:
10 dag masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
5 żółtek
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa serowa:
50 dag śliwek
30 dag masła lub margaryny
1 i 3/4 szklanki cukru drobnego
10 jajek
1 i 1/4 kg mielonego sera na sernik
2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
beza:
5 białek
1 szklanka cukru drobnego
Przygotowanie sernika
Na ciasto masło utrzyj z cukrem pudrem. Dalej ucieraj, dodając kolejno żółtka. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszaj.
Dużą formę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto, wyrównaj powierzchnię. Wstaw do piekarnika o temp. 180 st. C i piecz ok. 20 minut.
Śliwki umyj, osusz. Każdą przekrój na pół, wyjmij pestkę. Jeśli chcesz, połówki śliwek możesz pokroić na mniejsze kawałki.
Na masę serową masło utrzyj z cukrem, dodając kolejno żółtka. Dodaj ser i proszek budyniowy, dokładnie wymieszaj.
Białka ubij na sztywno. Najpierw dodaj do masy serowej połowę piany z białek, wymieszaj. Gdy masa stanie się nieco rzadsza, dodaj do niej pozostałą pianę i delikatnie wymieszaj.
Na podpieczony spód wylej część masy serowej, ułóż na niej śliwki (możesz je też położyć na wierzchu sera), przykryj pozostałą masą serową. Sernik piecz ok. 45 minut w 180 st. C.
Na bezę białka ubij do białości. Dalej ubijaj, dodając do nich stopniowo drobny cukier. Ubijaj pianę, aż będzie gęsta i lśniąca. Wyłóż ją na sernik, piecz jeszcze ok. 15 minut.
Po więcej przepisów na pyszne serniki zapraszamy na naszą stronę. Znajdziecie tam np. przepis na sernik z rosą, a także na sernik wiedeński.
Źródło zdjęcia: canva/Oksana_S
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: siostra-anastazja