Smakosze.pl Przepisy Niezawodny przepis na sok z pigwy. Polska cytryna zachwyca nie od dziś
canva/pixelshot

Niezawodny przepis na sok z pigwy. Polska cytryna zachwyca nie od dziś

10 września 2022

Próbowaliście kiedyś soku z pigwy? Choć owoc ten wymaga obróbki przed spożyciem, zrobienie idealnego dodatku do jesiennej herbaty nie jest skomplikowane. Wystarczy oczyścić owoce, pokroić je i zasypać cukrem. Z czasem uzyskamy pełen smaku, zdrowy napój z polskiej cytryny. Spróbujecie?

Sok z pigwy jest niezwykle zdrowy. Płyn z kwaśnego owocu obfituje m.in. w witaminę C oraz pierwiastki takie jak żelazo, wapń, potas czy magnez. Sprawdza się w łagodzeniu infekcji i wzmacnia odporność. Pomoże też w zwalczeniu niestrawności lub zgagi. Warto przygotować choć trochę tego dobroczynnego owocowego produktu.

Przepis na doskonały sok z pigwy

Składniki:

  • 2 kg owocu pigwy

  • 2 kg cukru

Jak zrobić sok z pigwy? Przepis jest prosty, a efekty zachwycają

Zaczynamy od dokładnego oczyszczenia owoców. Kroimy je w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne, a następnie rozdrabniamy. W czystym słoiku układamy niezbyt grubą warstwę owocowych kostek, po czym zasypujemy ją niewielką porcją cukru.

Czynności powtarzamy aż do wyczerpania składników. Zamykamy naczynie i odstawiamy je na 2-3 dni. W tym czasie potrząsamy zawartością kilka razy, by owoce mieszały się z dodanym cukrem. Płyn, który się pojawi, zlewamy do butelek i przechowujemy w lodówce.

Sok z pigwy jest idealnym dodatkiem do czarnej herbaty. Można go też pić solo — warto go wtedy rozcieńczyć wodą i delikatnie dosłodzić np. miodem. Smacznego.

Uwaga: możecie również przyrządzić gotowany sok z pigwy. W tym wariancie owoce najpierw mieszamy z połową porcji cukru i wodą w takiej ilości, by przykryć zawartość garnka. Całość gotujemy do czasu, aż pigwa zmięknie i przecedzamy. Uzyskany płyn łączymy z resztą cukru i gotujemy go przez 5 minut, po czym przelewamy do butelek.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na przetwory z owoców. W tym artykule podpowiadamy jak zrobić sok z malin . Ten natomiast zdradza przepis na znakomity dżem z aronii .

Sok z pigwy jest wyśmienity
canva/manyakotic

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mniammniam

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy