Smakosze.pl
Domowy dżem z aronii wedle receptury siostry Anastazji. Kultowy smak nadaje mu dodatek jabłka i gruszki

ARTUR BARBAROWSKI/East News, canva/Fuzullhanum

Domowy dżem z aronii wedle receptury siostry Anastazji. Kultowy smak nadaje mu dodatek jabłka i gruszki

4 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Domowy dżem z aronii wedle receptury siostry Anastazji bije na głowę wszystkie inne. Siostra Anastazja dodaje do dżemu gruszki i jabłka winne, przez co przetwory mają doskonały smak, są słodkie i pozbawione cierpkiej nuty.

Już niedługo zacznie się sezon na aronię. Owoce idealnie nadają się do przygotowywania dżemów, konfitur, soków, nalewek. O ile sama aronia jest cierpka i kwaśna, tak zimowe przetwory z niej zrobione smakują wyśmienicie. Jednym z moich ulubionych jest domowy dżem z aronii przepisu siostry Anastazji.

Co zrobić, aby kotlety mielone były puszyste w środku? Wystarczy do masy dodać 1 warzywo

Co zrobić, aby kotlety mielone były puszyste w środku? Wystarczy do masy dodać 1 warzywo

CZYTAJ DALEJ

Siostra Anastazja domowy dżem z aronii przygotowuje z dodatkiem jabłek winnych i gruszek. Owoce aronii przed gotowaniem zalewą wrzącą wodą, następnie gotuje syrop, dodaje owoce, aronię i odstawia na całą noc, żeby wszystkie składniki zaczęły naturalnie gęstnieć bez sztucznych dodatków i zagęszczaczy.

Domowy dżem z aronii jest pysznym i zdrowym dodatkiem do kanapek, grzanek, naleśników. Możemy przełożyć nim ciasta, dodać odrobinę do herbaty zimowej, dodać do gofrów, podać z omletem na słodko. Aronia zawiera solidną dawkę witaminy C, która szczególnie jest dla nas ważna w okresie zimowym.

Domowy dżem z aronii przepisu siostry Anastazji, nie ma lepszego dżemu na zimę

Składniki:

  • 1 kg owoców aronii

  • 1 kg jabłek winnych

  • 500 g gruszek

  • duża cytryna

  • 500 g drobnego cukru

Jak zrobić najlepszy, domowy dżem z aronii przepisu siostry Anastazji?

Owoce aronii oczyść, zalej wrzącą wodą i odstaw na godzinę. W tym czasie pokrój jabłka i gruszki Do garnka wlej 250 ml wody i gotuj ją z cukrem, aż powstanie syrop.

Następnie dodaj pokrojone gruszki, jabłka i gotuj, aż owoce będą szkliste, następnie wsyp odsączone owoce aronii, gotuj kolejne 10 minut, wymieszaj i odstaw na całą noc.

Następnego dnia całość gotuj na wolnym ogniu, aż wszystkie owoce się rozgotują, pod koniec gotowania wlej sok wyciśnięty z całej cytryny, wymieszaj.

Gorący dżem przekładaj do umytych i wyparzonych słoików, zakręć, pasteryzuj przez 15 minut i odstaw do spiżarni. Na zimę przygotuj również dżem z moreli i dżem z czarnej porzeczki, będą wyśmienitym dodatkiem do pieczywa, naleśników i deserów.

Domowy dżem z aronii

canva/sidrahsana

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zpierwszegotloczenia

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kultowa zupa owocowa

Przepisy

Kultowa zupa owocowa. Niezapomniany smak ze wspomnień i dzieciństwa

Czytaj więcej >
pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >
Magda Mołek, ogórki małosolne

Przepisy

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

Czytaj więcej >