Domowy dżem z aronii wedle receptury siostry Anastazji. Kultowy smak nadaje mu dodatek jabłka i gruszki
Domowy dżem z aronii wedle receptury siostry Anastazji bije na głowę wszystkie inne. Siostra Anastazja dodaje do dżemu gruszki i jabłka winne, przez co przetwory mają doskonały smak, są słodkie i pozbawione cierpkiej nuty.
Już niedługo zacznie się sezon na aronię. Owoce idealnie nadają się do przygotowywania dżemów, konfitur, soków, nalewek. O ile sama aronia jest cierpka i kwaśna, tak zimowe przetwory z niej zrobione smakują wyśmienicie. Jednym z moich ulubionych jest domowy dżem z aronii przepisu siostry Anastazji.
Siostra Anastazja domowy dżem z aronii przygotowuje z dodatkiem jabłek winnych i gruszek. Owoce aronii przed gotowaniem zalewą wrzącą wodą, następnie gotuje syrop, dodaje owoce, aronię i odstawia na całą noc, żeby wszystkie składniki zaczęły naturalnie gęstnieć bez sztucznych dodatków i zagęszczaczy.
Domowy dżem z aronii jest pysznym i zdrowym dodatkiem do kanapek, grzanek, naleśników. Możemy przełożyć nim ciasta, dodać odrobinę do herbaty zimowej, dodać do gofrów, podać z omletem na słodko. Aronia zawiera solidną dawkę witaminy C, która szczególnie jest dla nas ważna w okresie zimowym.
Domowy dżem z aronii przepisu siostry Anastazji, nie ma lepszego dżemu na zimę
Składniki:
1 kg owoców aronii
1 kg jabłek winnych
500 g gruszek
duża cytryna
500 g drobnego cukru
Jak zrobić najlepszy, domowy dżem z aronii przepisu siostry Anastazji?
Owoce aronii oczyść, zalej wrzącą wodą i odstaw na godzinę. W tym czasie pokrój jabłka i gruszki Do garnka wlej 250 ml wody i gotuj ją z cukrem, aż powstanie syrop.
Następnie dodaj pokrojone gruszki, jabłka i gotuj, aż owoce będą szkliste, następnie wsyp odsączone owoce aronii, gotuj kolejne 10 minut, wymieszaj i odstaw na całą noc.
Następnego dnia całość gotuj na wolnym ogniu, aż wszystkie owoce się rozgotują, pod koniec gotowania wlej sok wyciśnięty z całej cytryny, wymieszaj.
Gorący dżem przekładaj do umytych i wyparzonych słoików, zakręć, pasteryzuj przez 15 minut i odstaw do spiżarni. Na zimę przygotuj również dżem z moreli i dżem z czarnej porzeczki, będą wyśmienitym dodatkiem do pieczywa, naleśników i deserów.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: zpierwszegotloczenia