Smakosze.pl Przepisy Niezawodny trick babć na idealne ciasto na pierogi, korzysta z niego Gessler
canva.com/macniak

Niezawodny trick babć na idealne ciasto na pierogi, korzysta z niego Gessler

10 lipca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Ciasto odgrywa niezwykle istotną rolę podczas przygotowywania pierogów. W wielu domach przepisy na jego wykonanie delikatnie się od siebie różnią. Magda Gessler, jak i Robert Makłowicz stosują jeden prosty trick - dodają do niego odrobinę masła, dzięki czemu ciasto jest elastyczne oraz miękkie.

Dla mnóstwa ludzi pierogi wydają się zbyt trudnym daniem, do przygotowania samodzielnie w domu. Częstym problemem jest przyklejanie się ciasta do stolnicy lub deski - na szczęście istnieje prosty sposób, aby temu zapobiec.

Wbrew pozorom wcale nie trzeba podsypywać stolnicy dużą ilością mąki. Taka metoda może bowiem zanadto wysuszyć masę, przez co ta zacznie pękać i rozpadać się. Wystarczy dodać do niej niewielką ilość masła, które nada jej elastyczność oraz odpowiednią miękkość.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Brakuje ci przepysznych i łatwych przepisów? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy i najprostszy sposób na soczyste kotlety mielone. Ten tekst poświęcony został ogórkom konserwowym - tak prostej receptury nie znajdziesz nigdzie indziej.

Przepis na ciasto do pierogów

Składniki:

  • 750 g mąki pszennej

  • 5 g soli

  • 50 g masła

  • około 250 ml gorącej wody

Na początku mąkę należy przesiać przez sitko, o jak najmniejszych oczkach. Następnie wysypujemy na stolnicę i dodajemy do niej sól. Masło o temperaturze pokojowej kroimy na mniejsze kawałki i zagniatamy z mąką.

Do ciasta wlewa się gorącą wodę, ponownie zagniata i odstawia na około 30 minut, aby mąka odpowiednio nasiąkła wodą. Finalnie powinno z łatwością odklejać się od dłoni. Jego struktura musi być gładka i miękka. Po tym czasie ciasto należy rozwałkować.

Ciasto powinno mieć grubość kilku milimetrów po rozwałkowaniu. Przy pomocy szklanki wycinamy z niego okręgi. Do okręgów wkłada się porcję farszu, lepi i gotuje w wodzie z solą.

Projekt bez tytułu (9)
undefined

Źródło: Tanya145, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ofeminin.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy