Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Jak zrobić ogórki małosolne w jedną noc?
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 25.03.2022 23:04

Jak zrobić ogórki małosolne w jedną noc?

Ogórki małosolne w jeden dzień
Canva / merc67

Ogórki małosolne są jednym z najbardziej uwielbianych specjałów. Większość smakoszy przygotowuje je samodzielnie w domowym zaciszu. Niestety, czasami musimy poczekać nawet kilka dni, by móc się cieszyć ich fantastycznym smakiem. Okazuje się, że ogórki małosolne mogą być gotowe nawet w jedną noc. Wystarczy przyrządzić je w odpowiedni sposób. Sekret tkwi w odcięciu końcówek ogórków.

Smakowite ogórki małosolne niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Istnieje wiele receptur na słonawe specjały. Z pewnością warto wykorzystać przepis, dzięki któremu ogórki małosolne będą gotowe znacznie szybciej.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Szybkie ogórki małosolne

Nie da się ukryć, że ogórki małosolne zajmują szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią zajadają warzywne frykasy. Jakiś czas temu wspominaliśmy o przepisie na ogórki małosolne od Ani Starmach.

Pyszne ogórki małosolne zazwyczaj potrzebują trochę czasu, zanim zyskują odpowiedni smak. Nie każdemu chce się tyle czekać. Wówczas idealnym rozwiązaniem jest przepis na szybkie ogórki małosolne. Jakich składników potrzebujemy?

  • 1,8 kg ogórków gruntowych

  • 8 ząbków czosnku

  • 50 g kopru

  • 50 g soli

Niezawodny przepis na ekspresowe ogórki małosolne

Na początku ogórki starannie myjemy. Możemy je namoczyć przez godzinę w zimnej wodzie. Wówczas będą bardziej jędrne. Po tym zabiegu, ogórki pozbawiamy końcówek. Dzięki temu o wiele szybciej zyskają głębie smaku.

Ząbki czosnku obieramy. Umieszczamy je na dnie trzylitrowego słoika razem z umytym koprem. Całość uzupełniamy o ogórki. Powinny być dobrze ściśnięte. Warzywa posypujemy solą. Następnie do słoika wlewamy gorącą wodę.

Słoik zakręcamy. Kiedy zalewa wystygnie, kilka razy potrząsamy naczyniem. Dzięki temu sól dobrze się rozprowadzi. Po kilku godzinach w lodówce nasze ogórki małosolne powinny być już gotowe. Godny uwagi jest także przepis na przetwory z cukinii.

Ogórki małosolne
Ogórki małosolne

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Smak Dnia

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Ogórki