Smakosze.pl
Ogórki małosolne w jeden dzień

Canva / merc67

Jak zrobić ogórki małosolne w jedną noc?

9 Lipca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Ogórki małosolne są jednym z najbardziej uwielbianych specjałów. Większość smakoszy przygotowuje je samodzielnie w domowym zaciszu. Niestety, czasami musimy poczekać nawet kilka dni, by móc się cieszyć ich fantastycznym smakiem. Okazuje się, że ogórki małosolne mogą być gotowe nawet w jedną noc. Wystarczy przyrządzić je w odpowiedni sposób. Sekret tkwi w odcięciu końcówek ogórków.

Smakowite ogórki małosolne niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Istnieje wiele receptur na słonawe specjały. Z pewnością warto wykorzystać przepis, dzięki któremu ogórki małosolne będą gotowe znacznie szybciej.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Szybkie ogórki małosolne

Nie da się ukryć, że ogórki małosolne zajmują szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią zajadają warzywne frykasy. Jakiś czas temu wspominaliśmy o przepisie na ogórki małosolne od Ani Starmach.

Pyszne ogórki małosolne zazwyczaj potrzebują trochę czasu, zanim zyskują odpowiedni smak. Nie każdemu chce się tyle czekać. Wówczas idealnym rozwiązaniem jest przepis na szybkie ogórki małosolne. Jakich składników potrzebujemy?

  • 1,8 kg ogórków gruntowych

  • 8 ząbków czosnku

  • 50 g kopru

  • 50 g soli

Pieczone kotlety schabowe

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

CZYTAJ DALEJ

Niezawodny przepis na ekspresowe ogórki małosolne

Na początku ogórki starannie myjemy. Możemy je namoczyć przez godzinę w zimnej wodzie. Wówczas będą bardziej jędrne. Po tym zabiegu, ogórki pozbawiamy końcówek. Dzięki temu o wiele szybciej zyskają głębie smaku.

Ząbki czosnku obieramy. Umieszczamy je na dnie trzylitrowego słoika razem z umytym koprem. Całość uzupełniamy o ogórki. Powinny być dobrze ściśnięte. Warzywa posypujemy solą. Następnie do słoika wlewamy gorącą wodę.

Słoik zakręcamy. Kiedy zalewa wystygnie, kilka razy potrząsamy naczyniem. Dzięki temu sól dobrze się rozprowadzi. Po kilku godzinach w lodówce nasze ogórki małosolne powinny być już gotowe. Godny uwagi jest także przepis na przetwory z cukinii.

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Smak Dnia

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Produkty

Jak wykorzystać w kuchni liście babki lancetowatej?

Czytaj więcej >

Produkty

Czym różni się dżem od konfitury?

Czytaj więcej >
Grzyby

Produkty

Skażone grzyby w Niemczech

Czytaj więcej >

Produkty

Nowy pomysł inicjatora zakazu handlu w niedzielę

Czytaj więcej >
śliwki

Produkty

Dlaczego warto jadać śliwki?

Czytaj więcej >
Jaja na blacie

Produkty

Co oznacza kolor skorupki jajka?

Czytaj więcej >