Smakosze.pl
Ogórki małosolne w jeden dzień

Canva / merc67

Jak zrobić ogórki małosolne w jedną noc?

9 Lipca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Ogórki małosolne są jednym z najbardziej uwielbianych specjałów. Większość smakoszy przygotowuje je samodzielnie w domowym zaciszu. Niestety, czasami musimy poczekać nawet kilka dni, by móc się cieszyć ich fantastycznym smakiem. Okazuje się, że ogórki małosolne mogą być gotowe nawet w jedną noc. Wystarczy przyrządzić je w odpowiedni sposób. Sekret tkwi w odcięciu końcówek ogórków.

Smakowite ogórki małosolne niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Istnieje wiele receptur na słonawe specjały. Z pewnością warto wykorzystać przepis, dzięki któremu ogórki małosolne będą gotowe znacznie szybciej.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Szybkie ogórki małosolne

Nie da się ukryć, że ogórki małosolne zajmują szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią zajadają warzywne frykasy. Jakiś czas temu wspominaliśmy o przepisie na ogórki małosolne od Ani Starmach.

Pyszne ogórki małosolne zazwyczaj potrzebują trochę czasu, zanim zyskują odpowiedni smak. Nie każdemu chce się tyle czekać. Wówczas idealnym rozwiązaniem jest przepis na szybkie ogórki małosolne. Jakich składników potrzebujemy?

  • 1,8 kg ogórków gruntowych

  • 8 ząbków czosnku

  • 50 g kopru

  • 50 g soli

Pieczone kotlety schabowe

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

CZYTAJ DALEJ

Niezawodny przepis na ekspresowe ogórki małosolne

Na początku ogórki starannie myjemy. Możemy je namoczyć przez godzinę w zimnej wodzie. Wówczas będą bardziej jędrne. Po tym zabiegu, ogórki pozbawiamy końcówek. Dzięki temu o wiele szybciej zyskają głębie smaku.

Ząbki czosnku obieramy. Umieszczamy je na dnie trzylitrowego słoika razem z umytym koprem. Całość uzupełniamy o ogórki. Powinny być dobrze ściśnięte. Warzywa posypujemy solą. Następnie do słoika wlewamy gorącą wodę.

Słoik zakręcamy. Kiedy zalewa wystygnie, kilka razy potrząsamy naczyniem. Dzięki temu sól dobrze się rozprowadzi. Po kilku godzinach w lodówce nasze ogórki małosolne powinny być już gotowe. Godny uwagi jest także przepis na przetwory z cukinii.

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Smak Dnia

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Produkty

GIS wycofuje partię sezamu łuskanego

Czytaj więcej >

Produkty

Turysta zniesmaczony grillowaniem na plaży

Czytaj więcej >
Arbuz arbuzowi nierówny

Produkty

Jak wybrać idealnego arbuza?

Czytaj więcej >
Biedronka będzie otwarta w niedziele?

Produkty

Czy Biedronka będzie otwarta w niedziele niehandlowe?

Czytaj więcej >

Produkty

Czy handel w niedzielę zostanie zaostrzony?

Czytaj więcej >
Napój przyczynił się do zmian skórnych

Produkty

Okropne konsekwencje po zamówieniu uwielbianego napoju

Czytaj więcej >