Obłędny przepis na pomidory z cebulą w zalewie octowej, hit wśród przetworów
Pomidory często goszczą na naszych stołach. Wykorzystujemy je w rozmaitych daniach. Na bazie pysznych warzyw możemy przygotować wyśmienite przetwory. Pomidory z cebulą w zalewie octowej momentalnie znikają z talerzy.
Pomidory w formie przetworów zachwycają niepowtarzalnym smakiem, który przyprawia o szybsze nicie serca. Najlepiej, jeśli połączymy je z cebulą i zalewą octową. Efekt sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Przepyszne pomidory z cebulą z octowej zalewie
Nie da się ukryć, że pomidory są jednym z najbardziej popularnych warzyw. Wystarczy spojrzeć na to, ile różnych specjałów można przyrządzić na ich bazie. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na fantastyczne gazpacho. Warto również wypróbować recepturę na gołąbki z sosem pomidorowym.
Dziś sięgniemy po przepis na pomidory w formie przetworów. U boku uwielbianych warzyw zagości także cebula. Wszystko uzupełnimy o zalewę octową. Jakie składniki będą nam potrzebne do przygotowania pysznej przekąski?
4 pomidory malinowe
4 cebule
3 liście laurowe
ziele angielskie
pieprz czarny ziarnisty
Zalewa:
500 ml wody
50 ml octu
7 g soli
10 g cukru
45 ml oleju
Niezawodny przepis na pomidory w occie
Na początku wodę umieszczamy w garnku razem z octem, solą i cukrem. Całość musimy zagotować. Gdy zalewa już zawrze, zdejmujemy ją z ognia. Pozwalamy jej wystygnąć. W tym czasie myjemy pomidory.
Czyste pomidory pozbawiamy szypułek i kroimy w plastry. Powinny mieć grubość około 0,5 cm. Cebule obieramy i również kroimy w plastry. Układamy je naprzemiennie w słoikach. Dodajemy do nich przyprawy.
Pomidory z dodatkami zalewamy mieszanką z octem. Słoiki mocno zakręcamy. Produkt należy pasteryzować przez około 10 minut. Naczynia wykładamy na ściereczkę do góry dnem. W takiej pozycji powinny stać przez dobę. Po tym czasie umieszczamy je w ciemnym i suchym miejscu. Podobny przepis na pomidory w zalewie można znaleźć na YouTube na kanale Uwaga Babcia Gotuje. Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Prześlij Przepis