Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędny przepis na pomidory z cebulą w zalewie octowej, hit wśród przetworów
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 25.03.2022 23:04

Obłędny przepis na pomidory z cebulą w zalewie octowej, hit wśród przetworów

Pomidory w słoikach
Scena z filmu zamieszczanego na YouTube na kanale Uwaga Babcia Gotuje

Pomidory często goszczą na naszych stołach. Wykorzystujemy je w rozmaitych daniach. Na bazie pysznych warzyw możemy przygotować wyśmienite przetwory. Pomidory z cebulą w zalewie octowej momentalnie znikają z talerzy.

Pomidory w formie przetworów zachwycają niepowtarzalnym smakiem, który przyprawia o szybsze nicie serca. Najlepiej, jeśli połączymy je z cebulą i zalewą octową. Efekt sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Przepyszne pomidory z cebulą z octowej zalewie

Nie da się ukryć, że pomidory są jednym z najbardziej popularnych warzyw. Wystarczy spojrzeć na to, ile różnych specjałów można przyrządzić na ich bazie. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na fantastyczne gazpacho. Warto również wypróbować recepturę na gołąbki z sosem pomidorowym.

Dziś sięgniemy po przepis na pomidory w formie przetworów. U boku uwielbianych warzyw zagości także cebula. Wszystko uzupełnimy o zalewę octową. Jakie składniki będą nam potrzebne do przygotowania pysznej przekąski?

  • 4 pomidory malinowe

  • 4 cebule

  • 3 liście laurowe

  • ziele angielskie

  • pieprz czarny ziarnisty

Zalewa:

  • 500 ml wody

  • 50 ml octu

  • 7 g soli

  • 10 g cukru

  • 45 ml oleju

Niezawodny przepis na pomidory w occie

Na początku wodę umieszczamy w garnku razem z octem, solą i cukrem. Całość musimy zagotować. Gdy zalewa już zawrze, zdejmujemy ją z ognia. Pozwalamy jej wystygnąć. W tym czasie myjemy pomidory.

Czyste pomidory pozbawiamy szypułek i kroimy w plastry. Powinny mieć grubość około 0,5 cm. Cebule obieramy i również kroimy w plastry. Układamy je naprzemiennie w słoikach. Dodajemy do nich przyprawy.

Pomidory z dodatkami zalewamy mieszanką z octem. Słoiki mocno zakręcamy. Produkt należy pasteryzować przez około 10 minut. Naczynia wykładamy na ściereczkę do góry dnem. W takiej pozycji powinny stać przez dobę. Po tym czasie umieszczamy je w ciemnym i suchym miejscu. Podobny przepis na pomidory w zalewie można znaleźć na YouTube na kanale Uwaga Babcia Gotuje. Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Prześlij Przepis

Zapraszamy na nasz Instagram