Smakosze.pl Przepisy Nieziemsko orzechowe i zdrowe ciasto bez pieczenia
canva/Изображения пользователя AnastasiaStudio

Nieziemsko orzechowe i zdrowe ciasto bez pieczenia

26 października 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Ciasta nas kuszą, choć wiemy, że do najzdrowszych nie należą. Dużo w nich cukru i tłuszczu, mało wartościowych składników. No, chyba że mowa o nieziemsko orzechowym cieście bez pieczenia. Jest zdrowe, bo nie ma dodatku cukru.

Ciasta bez pieczenia należą do naszych ulubionych. Przede wszystkim są łatwe i szybkie do zrobienia, nie pochłaniają też energii elektrycznej czy gazu. I nigdy nie mają zakalca. Dziś proponujemy wam wyjątkowo wartościowe ciasto bez pieczenia, w którym nie ma niezdrowych składników. Wszyscy będą nim zachwyceni.

Nieziemsko orzechowe i zdrowe ciasto bez pieczenia

Składniki:

na spód:

  • 10 dag daktyli świeżych lub suszonych

  • 10 dag orzechów włoskich

  • 10 dag płatków owsianych

  • 1 łyżeczka ciemnego kakao

  • 4-5 łyżek wody

na krem:

  • 1 niepełna szklanka schłodzonego mleczka kokosowego

  • 1 łyżeczka ciemnego kakao

  • 1 łyżeczka stewii, ksylitolu lub erytrolu

  • aromat waniliowy

na wierzch:

  • 5 dag orzechów włoskich

  • tabliczka gorzkiej czekolady

  • 1 łyżka śmietanki 30 proc.

Przygotowanie ciasta orzechowego

Daktyle wypestkuj, jeśli masz suszone, wcześniej je namocz, osącz, pokrój na kawałki. Do blendera wsyp orzechy i płatki owsiane, zmiksuj je, dodaj daktyle, kakao i wodę, całość zmiksuj na gładką masę.

Małą foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej przygotowaną masę, wyrównaj powierzchnię. Na krem schłodzone mleczko kokosowe ubij na puszystą masę z kakao, słodzikiem i aromatem. Krem wyłóż na orzechowy spód. Orzechy włoskie posiekaj, posyp nimi przygotowane ciasto. Czekoladę rozpuść ze śmietanką, przestudź, polej nią ciasto. Wstaw na kilka godzin do zamrażarki lub na 12 godzin do lodówki. Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na ciasta bez pieczenia. Zobacz, jak przygotować ekspresowe ciasto Milky Way oraz jak zrobić błyskawiczny sernik bananowy .

rozdrobnione orzechy
rozdrobnione orzechy

Źródło zdjęcia: canva/Pinkybird

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: patrycjamichalis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy