Smakosze.pl
sernik bananowy

canva/MayaAfzaal

Błyskawiczny sernik bananowy bez pieczenia z 5 składników

1 Listopada 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Uwielbiamy ciasta bez pieczenia. Za ich prostotę i szybkość przygotowania, a także za doskonały smak. Dziś podamy wam przepis na błyskawiczny sernik bananowy bez pieczenia z pięciu składników. Jest wyborny prosto z lodówki, a nawet nieco zmrożony.

Ciasta bez pieczenia bazują na półproduktach. Warstwę ciasta zastępuje się w nich ciastkami. Zwykle dodaje się też twaróg i czekoladę, które nie wymagają pieczenia. To, co jeszcze dodamy do naszego ciasta, zależy już od naszej inwencji twórczej. Możemy sięgnąć po owoce, bakalie, dżem czy masę kajmakową. Tak czy siak, ciasto bez pieczenia nie może się nie udać.

Błyskawiczny sernik bananowy bez pieczenia z 5 składników

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady

  • 300 g ciastek owsianych

  • 8 dobrze dojrzałych bananów

  • 500 g twarogu sernikowego

  • 220 g masy kajmakowej

lubczyk

Jak wykorzystać w kuchni lubczyk?

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie sernika bananowego

1/2 czekolady połam na kawałki, umieść w metalowej miseczce i rozpuść na parze (miskę zawieś nad garnkiem z gotującą się wodą).

Ciasteczka połam na kawałki, zblenduj, dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek i zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj rozpuszczoną czekoladę, chwilę miksuj.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Przygotowaną masą wyłóż dno tortownicy, wyrównaj powierzchnię.

Banany obierz, podziel na kawałki, włóż do melaksera. Dodaj twaróg i masę kajmakową, zmiksuj. Masę wylej na ciasto znajdujące się w tortownicy.

Tortownicę owiń folią spożywczą. Wstaw na całą noc do zamrażarki. Ciasto przełóż do lodówki 2 godziny przed jego podaniem. Wierzch ciasta posyp wiórkami czekolady.

Na naszej stronie znajdziecie też inne, ciekawe przepisy na ciasta bez pieczenia. Zobaczcie, jak przygotować ciasto Snickers bez pieczenia, a także deser Orzechowa Dama.

topienie czekolady

topienie czekolady

Źródło zdjęcia: canva/Stephan Zabel

Jak pozbyć się włókien kurczaka?
ćwiartki kurczaka

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Jamie Oliver „5 składników. Gotuj szybko i łatwo”, wydawnictwo Insignis

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

kwiaty cukinii

Przepisy

Jak wykorzystać w kuchni kwiaty cukinii? Mamy niezawodny przepis

Czytaj więcej >
Zachwycająca zupa pomidorowa według przepisu Karola Okrasy

Przepisy

Zachwycająca zupa pomidorowa według przepisu Karola Okrasy. Ideał na lato

Czytaj więcej >
Zaskakująca, słodka surówka z selerem i ananasem

Przepisy

Zaskakująca, słodka surówka z selerem i ananasem. Ideał do letnich obiadów

Czytaj więcej >
kotlety schabowe

Przepisy

Kruche i soczyste kotlety schabowe w jogurtowej marynacie. Tani i pyszny obiad

Czytaj więcej >
siostra Anastazja, ogórki konserwowe

Przepisy

Wyśmienite ogórki konserwowe curry według przepisu niezawodnej siostry Anastazji

Czytaj więcej >
tarta z truskawkami

Przepisy

Prosta tarta z truskawkami. Idealny deser na Dzień Matki

Czytaj więcej >