Smakosze.pl
sernik bananowy

canva/MayaAfzaal

Błyskawiczny sernik bananowy bez pieczenia z 5 składników

23 Października 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Uwielbiamy ciasta bez pieczenia. Za ich prostotę i szybkość przygotowania, a także za doskonały smak. Dziś podamy wam przepis na błyskawiczny sernik bananowy bez pieczenia z pięciu składników. Jest wyborny prosto z lodówki, a nawet nieco zmrożony.

Ciasta bez pieczenia bazują na półproduktach. Warstwę ciasta zastępuje się w nich ciastkami. Zwykle dodaje się też twaróg i czekoladę, które nie wymagają pieczenia. To, co jeszcze dodamy do naszego ciasta, zależy już od naszej inwencji twórczej. Możemy sięgnąć po owoce, bakalie, dżem czy masę kajmakową. Tak czy siak, ciasto bez pieczenia nie może się nie udać.

Błyskawiczny sernik bananowy bez pieczenia z 5 składników

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady

  • 300 g ciastek owsianych

  • 8 dobrze dojrzałych bananów

  • 500 g twarogu sernikowego

  • 220 g masy kajmakowej

lubczyk

Jak wykorzystać w kuchni lubczyk?

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie sernika bananowego

1/2 czekolady połam na kawałki, umieść w metalowej miseczce i rozpuść na parze (miskę zawieś nad garnkiem z gotującą się wodą).

Ciasteczka połam na kawałki, zblenduj, dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek i zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj rozpuszczoną czekoladę, chwilę miksuj.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Przygotowaną masą wyłóż dno tortownicy, wyrównaj powierzchnię.

Banany obierz, podziel na kawałki, włóż do melaksera. Dodaj twaróg i masę kajmakową, zmiksuj. Masę wylej na ciasto znajdujące się w tortownicy.

Tortownicę owiń folią spożywczą. Wstaw na całą noc do zamrażarki. Ciasto przełóż do lodówki 2 godziny przed jego podaniem. Wierzch ciasta posyp wiórkami czekolady.

Na naszej stronie znajdziecie też inne, ciekawe przepisy na ciasta bez pieczenia. Zobaczcie, jak przygotować ciasto Snickers bez pieczenia, a także deser Orzechowa Dama.

topienie czekolady

topienie czekolady

Źródło zdjęcia: canva/Stephan Zabel

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Jamie Oliver „5 składników. Gotuj szybko i łatwo”, wydawnictwo Insignis

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Magda Gessler, barszcz grzybowy

Przepisy

Zachwycający barszcz grzybowy od samej Gessler, znamy recepturę

Czytaj więcej >

Przepisy

Surówka z pora marchewki i jabłka

Czytaj więcej >
kotlety mielone

Przepisy

Obłędnie delikatne i soczyste kotlety mielone z twarogiem

Czytaj więcej >
Ścieranie buraczków

Przepisy

Aksamitne, rozpływające się w ustach buraczki zasmażane z kremowym dodatkiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa kalafiorowa z ziemniakami

Czytaj więcej >
Kluski szare

Przepisy

Kultowe szare kluski według sekretnej receptury babci

Czytaj więcej >