Smakosze.pl Produkty Niezwykła funkcja tacek do grillowania
Kinek00, Getty Images

Niezwykła funkcja tacek do grillowania

25 kwietnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Aluminiowe tacki, które kupujemy z myślą o wiosennym grillowaniu, są bardzo ważnym elementem wyposażenia każdego wczasowicza. Bez nich niektórzy wręcz nie chcą jeść jedzenia z grilla, twierdząc, że powierzchnia rusztu może być brudna i zanieczyści pieczoną żywność.

Jednym z zadań tacek jest właśnie ochrona grillowanych potraw przed pozostałościami po wcześniejszych imprezach, popiele, iskrach czy strzelających iskrach. Mimo wszystko mało ludzi wie, dlaczego są zbudowane w tak specyficzny sposób.

Aluminiowe tacki mogą zmniejszać ryzyko zachorowania

Gdy uważnie przyjrzymy się budowie tacki do grillowania, zauważymy, że są one skonstruowane z rynienek i uwypukleń. Na górnych częściach fałdek znajdują się prostokątne otwory, a ich umiejscowienie w żadnym wypadku nie jest przypadkowe.

Dzięki zrobieniu ich na "podwyższeniu" wytapiający się z potraw tłuszcz gromadzi się w zagłębieniach tacki. W taki sposób nie skapuje on na rozżarzone węgle, przez co nie spala się pod wpływem wysokiej temperatury . Dym wytwarzany przez ten proces jest bardzo rakotwórczy.

Rakotwórcze właściwości dymu

Tłuszcz podczas spalania zamienia się na kancerogenne substancje HCA oraz PAH. HCA to heterocykliczne aminy, a PAH to wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne. Ich negatywny wpływ na ludzki organizm został udowodniony przez wiele badań.

Na naszym portalu znajduje się wiele innych wiadomości, które mogą zaspokoić twoją ciekawość. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjawiamy powody, dla których warto jeść łyżkę miodu przed snem. W tym tekście zdradzamy jakich naczyń nie należy myć w zmywarce.

Im więcej czasu grillujemy pokarmy i im częściej decydujemy się na ich jedzenie, zwiększamy ryzyko wystąpienia groźnych chorób. Minimalizowanie ryzyko można wykonać na wiele sposób, jednak jednym z najlepszych z nich są właśnie tacki z aluminium.

Źródło: Animaflora, Getty Images

Jak bezpiecznie grillować?

Przede wszystkim stosuj najróżniejsze marynaty. Dzięki nim zmniejsza się wydzielanie szkodliwych związków. Na grillu trzymaj jedzenie jedynie wymagany czas do ugotowania - nie przetrzymuj na ruszcie potraw z myślą o zachowaniu ich w cieple.

Samo mięso warto podzielić na mniejsze kawałki, tak aby przyspieszyć jego gotowanie. Nie dorzucaj do palących się węgli drewna - ono także sprzyja wydzielaniu się szkodliwych substancji. Przed grillowaniem warto także wyjąć jedzenie, aby miało temperaturę pokojową, co przyspieszy proces gotowania.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: onet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy