Niezwykła funkcja tacek do grillowania
Aluminiowe tacki, które kupujemy z myślą o wiosennym grillowaniu, są bardzo ważnym elementem wyposażenia każdego wczasowicza. Bez nich niektórzy wręcz nie chcą jeść jedzenia z grilla, twierdząc, że powierzchnia rusztu może być brudna i zanieczyści pieczoną żywność.
Jednym z zadań tacek jest właśnie ochrona grillowanych potraw przed pozostałościami po wcześniejszych imprezach, popiele, iskrach czy strzelających iskrach. Mimo wszystko mało ludzi wie, dlaczego są zbudowane w tak specyficzny sposób.
Aluminiowe tacki mogą zmniejszać ryzyko zachorowania
Gdy uważnie przyjrzymy się budowie tacki do grillowania, zauważymy, że są one skonstruowane z rynienek i uwypukleń. Na górnych częściach fałdek znajdują się prostokątne otwory, a ich umiejscowienie w żadnym wypadku nie jest przypadkowe.
Dzięki zrobieniu ich na "podwyższeniu" wytapiający się z potraw tłuszcz gromadzi się w zagłębieniach tacki. W taki sposób nie skapuje on na rozżarzone węgle, przez co nie spala się pod wpływem wysokiej temperatury . Dym wytwarzany przez ten proces jest bardzo rakotwórczy.
Rakotwórcze właściwości dymu
Tłuszcz podczas spalania zamienia się na kancerogenne substancje HCA oraz PAH. HCA to heterocykliczne aminy, a PAH to wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne. Ich negatywny wpływ na ludzki organizm został udowodniony przez wiele badań.
Na naszym portalu znajduje się wiele innych wiadomości, które mogą zaspokoić twoją ciekawość. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjawiamy powody, dla których warto jeść łyżkę miodu przed snem. W tym tekście zdradzamy jakich naczyń nie należy myć w zmywarce.
Im więcej czasu grillujemy pokarmy i im częściej decydujemy się na ich jedzenie, zwiększamy ryzyko wystąpienia groźnych chorób. Minimalizowanie ryzyko można wykonać na wiele sposób, jednak jednym z najlepszych z nich są właśnie tacki z aluminium.
Źródło: Animaflora, Getty Images
Jak bezpiecznie grillować?
Przede wszystkim stosuj najróżniejsze marynaty. Dzięki nim zmniejsza się wydzielanie szkodliwych związków. Na grillu trzymaj jedzenie jedynie wymagany czas do ugotowania - nie przetrzymuj na ruszcie potraw z myślą o zachowaniu ich w cieple.
Samo mięso warto podzielić na mniejsze kawałki, tak aby przyspieszyć jego gotowanie. Nie dorzucaj do palących się węgli drewna - ono także sprzyja wydzielaniu się szkodliwych substancji. Przed grillowaniem warto także wyjąć jedzenie, aby miało temperaturę pokojową, co przyspieszy proces gotowania.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: onet.pl