Smakosze.pl Przepisy Niezwykła klasztorna receptura na pierogi dominikańskie
canva/Olha_Afanasieva

Niezwykła klasztorna receptura na pierogi dominikańskie

15 sierpnia 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Pierogi dominikańskie to tradycyjne danie kuchni staropolskiej. Danie w 2010 roku trafiło na listę produktów regionalnych. Potrawa z pewnością zaskoczy niejednego smakosza ze względu na swój nietypowy farsz z białą kiełbasą.

Pierogi dominikańskie to staropolska potrawa, która z pewnością przypadnie do gustu również współczesnym smakoszom. Podajemy przepis na ten niebanalny smakołyk, który z pewnością wywoła furorę na rodzinnych imprezach.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pierogi dominikańskie

Składniki:

Na ciasto pierogowe:

  • 300 g białego sera

  • 1 jajko

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 łyżka masła

  • szczypta soli

Na nadzienie:

  • 600 g surowej białej kiełbasy

  • łyżeczka majeranku

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka tartego chrzanu

Okrasa:

  • 60 g wędzonego boczku

Sposób wykonania:

Na początek przygotuj farsz . Z kiełbasy usuń jelito. Rozdrobnij widelcem farsz. Dodaj do niego majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz chrzan. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na jednolitą masę.

Kolejny krok to przygotowanie ciasta na pierogi. Włóż do miski twaróg, masło i jajko. Mieszaj ze sobą składniki aż do ich całkowitego połączenia za pomocą widelca lub tłuczki od ziemniaków. Do twarogu dodaj porcjami mąkę i zagnieć gładkie ciasto.

Rozwałkuj ciasto na pierogi na cienki placek o grubości ok. 5 mm. Za pomocą szklanki wytnij koła i napełnij je kiełbasianym farszem. Dokładnie je sklej. Brzegi pierogów możesz zawinąć w ozdobne fale. Gotuj pierogi w osolonym wrzątku przez 2 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię. Danie doskonale smakuje polane zarumienionym boczkiem. Smacznego!

Na naszej stronie znajdziecie również inne wyśmienite przepisy na pierogi m.in. z dodatkiem jabłek oraz lubelską wersję pierogów ruskich.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel se

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy