Obłędna w smaku surówka z jabłek
Surówka jest ważną częścią każdego obiadu. Smaczna, zdrowa i kolorowa nie tylko podkręca smak naszych potraw, ale również dostarcza nam cennych dla zdrowia składników. Warto ją zrobić nie tylko z warzyw, ale również z owoców np. z jabłek.
Surówka z jabłek jest nie tylko pyszna, ale również prosta w przygotowaniu. Danie doskonale pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Wspaniale dopełni choćby smak niebanalnych kotletów z brokułów ( o których pisaliśmy w tym artykule.) Jak ją zrobić?
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na surówkę z jabłek
Składniki:
3 jabłka
1 pomarańcza
kawałek korzenia chrzanu
pęczek koperku
czarnuszka do posypania
1 łyżka oleju
Sposób wykonania:
Umyj i obierz jabłka, a następnie pokrój je na słupki lub zetrzyj na tarce. Rozdrobnione owoce przełóż do osobnej miski.
Obierz korzeń chrzanu i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i dodaj do jabłek. Umyj pomarańczę, otrzyj ze skórki, wyciśnij sok i dodaj go do chrzanu oraz owoców.
Dopraw surówkę szczyptę soli, posiekany koperek, olej i pieprz i dokładnie wymieszaj. Smacznego!
Na naszej stronie znajdziecie pomysły na inne pyszne surówki m.in. z ogórka oraz cukinii.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: Olga Smile