Smakosze.pl

Canva / JackF

Placki ziemniaczane z dodatkiem startej marchewki

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Smakowite placki ziemniaczane są absolutną klasyką naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na osoby, które sięgają po nie przynajmniej raz w tygodniu. Dziś wypróbujemy przepis na placki ziemniaczane z dodatkiem marchewki. Specjał z pewnością podbije serca najbliższych.

Placki ziemniaczane można przygotować na wiele rozmaitych sposobów. W praktycznie każdym domu robi się je odrobinę inaczej. Zaledwie garstka smakoszy decyduje się na wzbogacanie placków o marchewkę. Efekt potrafi przyprawić o autentyczny zachwyt.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Obłędne placki ziemniaczane z dodatkiem marchewki

Nie da się ukryć, że placki ziemniaczane już same w sobie są smakowitą propozycją obiadową. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis od Ani Starmach . Dziś wypróbujemy recepturę na placki ziemniaczane z niecodziennym dodatkiem.

Placki ziemniaczane ze startą marchewką sprostają wymaganiom nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Ich przygotowanie jest banalnie proste i każdy powinien sobie poradzić bez najmniejszych problemów z poniższym przepisem. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 2 marchewki

  • 2 ziemniaki

  • cebula

  • 15 g mąki ziemniaczanej

  • jajko

  • sól

  • pieprz

  • szczypta imbiru w proszku

  • olej

Placki ziemniaczane jeszcze nigdy nie były tak pyszne

Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy je do miski. Podobnie postępujemy z ziemniakami i cebulą. Rozdrobnione bulwy przed włożeniem do miski odsączamy z nadmiaru soku.

Całość wzbogacamy o mąkę ziemniaczaną, roztrzepane jajko oraz przyprawy. Wszystko mieszamy tak, by uzyskać jednolitą masę. Olej podgrzewamy na patelni. Warto zadbać o to by był odpowiednio gorący. Wówczas placki ziemniaczane nie pochłoną go tak wiele.

Masę wykładamy partiami na rozgrzany tłuszcz. Przeważnie każda ze stron potrzebuje około 3 minut. Placki ziemniaczane powinny być złociste. W jednym z wcześniejszych artykułów wspominaliśmy o tym, jak przygotować uwielbiany specjał bez użycia tarki.

Placki ziemniaczane z niezwykłym dodatkiem
Placki ziemniaczane z niezwykłym dodatkiem

Canva / JFsPic

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kwestia Smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Biorę groszek konserwowy i wrzucam go do garnka. Po 20 minutach mam genialną, sycącą zupę
Czytaj więcej >

Przepisy

Nikt mi nie wierzy, że to najzwyklejsze ziemniaki. Ktokolwiek ich spróbuje, od razu prosi o przepis
Czytaj więcej >

Przepisy

Wydrąż cebulę i wlej do niej jajko. W mig zyskasz idealne danie zarówno na obiad, jak i na kolację
Czytaj więcej >

Przepisy

Mieszam 3 składniki i gotuję we wrzątku. Te błyskawiczne kluski uwielbia cała moja rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Ugotuj makaron i dodaj do niego jajka. Robię to na obiad, gdy brakuje mi czasu i pomysłów
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie kupuję kajzerek w sklepie. Najlepsze bułki robię w domu, wychodzą lepiej niż z piekarni
Czytaj więcej >
Jakub Kossakowski

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >