Smakosze.pl
Placki ziemniaczane z marchewką

Canva / JackF

Placki ziemniaczane z dodatkiem startej marchewki

15 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Smakowite placki ziemniaczane są absolutną klasyką naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na osoby, które sięgają po nie przynajmniej raz w tygodniu. Dziś wypróbujemy przepis na placki ziemniaczane z dodatkiem marchewki. Specjał z pewnością podbije serca najbliższych.

Placki ziemniaczane można przygotować na wiele rozmaitych sposobów. W praktycznie każdym domu robi się je odrobinę inaczej. Zaledwie garstka smakoszy decyduje się na wzbogacanie placków o marchewkę. Efekt potrafi przyprawić o autentyczny zachwyt.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Obłędne placki ziemniaczane z dodatkiem marchewki

Nie da się ukryć, że placki ziemniaczane już same w sobie są smakowitą propozycją obiadową. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis od Ani Starmach. Dziś wypróbujemy recepturę na placki ziemniaczane z niecodziennym dodatkiem.

Placki ziemniaczane ze startą marchewką sprostają wymaganiom nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Ich przygotowanie jest banalnie proste i każdy powinien sobie poradzić bez najmniejszych problemów z poniższym przepisem. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 2 marchewki

  • 2 ziemniaki

  • cebula

  • 15 g mąki ziemniaczanej

  • jajko

  • sól

  • pieprz

  • szczypta imbiru w proszku

  • olej

Ogórki kiszone nie spleśnieją

Co zrobić, aby ogórki kiszone nie pleśniały w słoiku?

CZYTAJ DALEJ

Placki ziemniaczane jeszcze nigdy nie były tak pyszne

Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy je do miski. Podobnie postępujemy z ziemniakami i cebulą. Rozdrobnione bulwy przed włożeniem do miski odsączamy z nadmiaru soku.

Całość wzbogacamy o mąkę ziemniaczaną, roztrzepane jajko oraz przyprawy. Wszystko mieszamy tak, by uzyskać jednolitą masę. Olej podgrzewamy na patelni. Warto zadbać o to by był odpowiednio gorący. Wówczas placki ziemniaczane nie pochłoną go tak wiele.

Masę wykładamy partiami na rozgrzany tłuszcz. Przeważnie każda ze stron potrzebuje około 3 minut. Placki ziemniaczane powinny być złociste. W jednym z wcześniejszych artykułów wspominaliśmy o tym, jak przygotować uwielbiany specjał bez użycia tarki.

Placki ziemniaczane z niezwykłym dodatkiem

Placki ziemniaczane z niezwykłym dodatkiem

Canva / JFsPic

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kwestia Smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczą

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pierogi z mięsem

Przepisy

Przepis na pierogi z mięsem po rosole

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto wlać sok z cytryny do biszkoptu?

Czytaj więcej >
sałatka

Przepisy

Nietypowa sałatka jarzynowa z marynowanymi pieczarkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna pasta z makreli o pomidorowym smaku

Czytaj więcej >
kotlety z marchewki

Przepisy

Lekkie i zdrowe kotleciki marchewkowe - lepsze niż mielone

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, rozpływająca się w ustach golonka w miodzie

Czytaj więcej >