Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-08-15T155846.392

canva/alexsol

Jak wykorzystać w kuchni wrotycz?

15 Sierpnia 2021

(Ostatnia zmiana: 31 Sierpnia 2021)

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Wrotycz pospolity to popularna roślina, która zakwita na naszych polach i łąkach wiosną i kwitnie aż do późnej jesieni. Wiele osób traktuje ją jedynie jako chwast i nie zdaje sobie do końca sprawy z jej cudownych właściwości np. tego jak można go wykorzystać w kuchni.

Wrotycz pospolity to roślina, którą można latem spotkać na naszych polach oraz łąkach. Nie każdy wie, że z powodzeniem można wykorzystać ją w kuchni. Chociaż dzisiaj wiele osób traktuje ją jedynie jako chwast, to nie zawsze tak było.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jako pierwsi docenili go Grecy, a w okresie średniowiecza przyprawiano nim potrawy w okresie Wielkiego Postu. W niektórych regionach kraju serwowano nawet specjalne ciasto wrotyczowe z okazji świąt wielkanocnych. Co możemy jeszcze z niego przyrządzić?

Projekt bez tytułu - 2021-08-15T152935.836

Obłędna w smaku surówka z jabłek

CZYTAJ DALEJ

Przepis na napar z wrotyczu

Obecnie wrotycz przede wszystkim wykorzystywany jest w zielarstwie. Surowcem zielarskim są jego owoce, liście i kwiaty. Roślina kwitnie od czerwca do września, ale najlepiej jest zbierać je do końca sierpnia. Możemy je wykorzystać np. na przygotowanie domowego naparu. Jak go zrobić?

3 łyżki świeżego ziela kwiatów wrotycza zalej 2 szklankami wrzątku. Ostaw napar na 30 minut pod przykryciem, a następnie go przecedź. Pij maksymalnie 2 szklanki naparu dziennie.

Podany tekst nie jest poradą lekarską, w przypadku wszelkich wątpliwości należy skonsultować się z odpowiednim lekarzem.

Polecamy również nasze pozostałe artykuły. Niedawno pisaliśmy m.in. o niezapomnianych mirabelkach i przetworach z gruszek.

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: sekrety - zdrowia

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

kawa

Porady

Dlaczego warto dodać do kawy goździki? Idealny patent na zimę

Czytaj więcej >
Czym doprawić sałatkę jarzynową?

Porady

Jak doprawić sałatkę jarzynową, żeby była wyrazista?

Czytaj więcej >

Porady

Do czego warto podać sos tzatziki? Rozwiewamy wątpliwości

Czytaj więcej >
mizeria

Porady

Dlaczego do mizerii warto dodać ocet?

Czytaj więcej >
kalafior

Porady

Jak ugotować kalafior, żeby był śnieżnobiały i delikatny?

Czytaj więcej >

Porady

Na czym smażyć placki ziemniaczane, żeby były chrupiące?

Czytaj więcej >