Niezwykle aromatyczne kotlety mielone
Kotlety mielone są klasycznym daniem polskiej kuchni. Jeśli jednak komuś znudził się już ich smak, mamy ciekawą propozycję jak można go odmienić. Wystarczy dodać do mięsnej masy trochę mięty i szałwii. Dzięki nim kotlety mielone będą niezwykle aromatyczne. Koniecznie spróbujcie.
Podstawą tradycyjnych kotletów mielonych jest oczywiście mięso. Może być wieprzowe, wieprzowo-wołowe, cielęce lub drobiowe. Warto też do nich dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, która doda im pulchności i delikatności, a także jajko dla związania masy. Pozostałe dodatki to już kwestia naszej inwencji twórczej.
Smak kotletów mielonych można odmienić w bardzo łatwy sposób. Wystarczy dodać do mielonego mięsa np. starte warzywa, ser czy oryginalne przyprawy. My proponujemy sięgnąć po świeże zioła. Są niezwykle aromatyczne, dzięki czemu kotlety zyskują inny smak.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na niezwykle aromatyczne kotlety mielone
Składniki:
-
400 g mielonego mięsa, np. wieprzowo-wołowego
-
1 czerstwa kajzerka
-
1 szklanka mleka
-
1 jajko
-
1 ząbek czosnku
-
po gałązce szałwii i mięty
-
sól, pieprz
-
tarta bułka do obtoczenia
-
olej do smażenia
Przygotowanie aromatycznych kotletów mielonych
Kajzerkę namocz w mleku, dokładnie odciśnij, dodaj do mielonego mięsa. Do mięsa dodaj też jajko i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Szałwię i miętę opłucz, osusz, oberwij listki. Drobno je posiekaj, dodaj do mięsa. Masę dopraw solą i pieprzem, dobrze wyrób, włóż na godzinę do lodówki.
Z mięsnej masy zwilżonymi dłońmi formuj spłaszczone kotlety. Każdy obtocz w tartej bułce, smaż na oleju po ok. 4 minuty z każdej strony, aż kotlety będą rumiane.
Kotlety podawaj np. z gotowanymi ziemniakami albo z ryżem. Będą do nich pasować buraczki, surówka z marchewki czy z pora.
Jeśli szukasz inspiracji na inne, ciekawe w smaku kotlety mielone koniecznie zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu przepis na m.in.: kotlety mielone z pieczarkami , a także kotlety mielone z żółtym serem .
Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:
Źródło zdjęcia: canva/Iryna Kaluikina
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: najlepszewkuchni