Smakosze.pl Przepisy Niezwykle lekkie naleśniki na bursztynowym płynie
canva/ballycroy

Niezwykle lekkie naleśniki na bursztynowym płynie

27 stycznia 2022

Marzą wam się delikatne i puszyste naleśniki? Dodajcie do masy szklankę piwa. Zadziała ono podobnie do drożdży, sprawiając, że ciasto stanie się bardzo lekkie. Jednocześnie naleśniki będą miały subtelny posmak trunku, który idealnie dopasuje się do wielu wytrawnych nadzień. Koniecznie wypróbujcie tę recepturę.

Podpowiadaliśmy wam już jak zrobić naleśniki na słodko z dodatkiem serka homogenizowanego — oraz jak przyrządzić je, gdy mają stać się bazą do krokietów . Tym razem proponujemy zamienić wodę gazowaną na piwo. Alkohol podczas smażenia odparuje, a zawarte w nim bąbelki nadadzą naleśnikom niezwykłej lekkości. Skusicie się?

Przepis na wyśmienite naleśniki na piwie

Składniki:

  • 2 jaja

  • 1 szklanka piwa

  • 1 szklanka mleka

  • 1 i 3/4-2 szklanki mąki pszennej

  • 3/4-1 łyżeczka soli

  • pieprz ziołowy w ilości do smaku

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Jajka ubijamy w dużej misce. Następnie łączymy je z piwem, mlekiem oraz przyprawami. Wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy wszystkie składniki przy pomocy miksera.

Dodajemy olej i jeszcze raz mieszamy masę — tym razem łyżką, jedynie do rozprowadzenia oleju. Ciasto powinno uzyskać dość płynną konsystencję, pozostawiając jednak smugę na łyżce, z której spłynie.

Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy. Dzięki zawartym w masie tłuszczu wylane na nią ciasto nie powinno przywierać. Smażymy cienkie naleśniki, do czasu aż z obu stron będą rumiane.

Usmażone naleśniki podajemy z wytrawnymi dodatkami. Dobrze pasował będzie np. twarożek ze szczypiorkiem albo warzywa w sosie pomidorowym czy paprykowym.

Naleśniki z serkiem na talerzu
Naleśniki z serkiem smakują wyśmienicie

Źródło zdjęcia: canva/MarynaVoronova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: dibloguje

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy