Niezwykle lekkie naleśniki na bursztynowym płynie
Marzą wam się delikatne i puszyste naleśniki? Dodajcie do masy szklankę piwa. Zadziała ono podobnie do drożdży, sprawiając, że ciasto stanie się bardzo lekkie. Jednocześnie naleśniki będą miały subtelny posmak trunku, który idealnie dopasuje się do wielu wytrawnych nadzień. Koniecznie wypróbujcie tę recepturę.
Podpowiadaliśmy wam już jak zrobić naleśniki na słodko — z dodatkiem serka homogenizowanego — oraz jak przyrządzić je, gdy mają stać się bazą do krokietów . Tym razem proponujemy zamienić wodę gazowaną na piwo. Alkohol podczas smażenia odparuje, a zawarte w nim bąbelki nadadzą naleśnikom niezwykłej lekkości. Skusicie się?
Przepis na wyśmienite naleśniki na piwie
Składniki:
-
2 jaja
-
1 szklanka piwa
-
1 szklanka mleka
-
1 i 3/4-2 szklanki mąki pszennej
-
3/4-1 łyżeczka soli
-
pieprz ziołowy w ilości do smaku
-
2 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Jajka ubijamy w dużej misce. Następnie łączymy je z piwem, mlekiem oraz przyprawami. Wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy wszystkie składniki przy pomocy miksera.
Dodajemy olej i jeszcze raz mieszamy masę — tym razem łyżką, jedynie do rozprowadzenia oleju. Ciasto powinno uzyskać dość płynną konsystencję, pozostawiając jednak smugę na łyżce, z której spłynie.
Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy. Dzięki zawartym w masie tłuszczu wylane na nią ciasto nie powinno przywierać. Smażymy cienkie naleśniki, do czasu aż z obu stron będą rumiane.
Usmażone naleśniki podajemy z wytrawnymi dodatkami. Dobrze pasował będzie np. twarożek ze szczypiorkiem albo warzywa w sosie pomidorowym czy paprykowym.
Źródło zdjęcia: canva/MarynaVoronova
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: dibloguje