Smakosze.pl Przepisy Niezwykłe ukraińskie gołąbki z ziemniakami i mięsem. Niebo na podniebieniu
canva/jreika

Niezwykłe ukraińskie gołąbki z ziemniakami i mięsem. Niebo na podniebieniu

5 maja 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Znacie niezwykłe ukraińskie gołąbki z ziemniakami i mięsem? Są prawdziwym niebem na podniebieniu, a ich przygotowanie nie jest trudne. Surowe ziemniaki trzeba bowiem zetrzeć na tarce, połączyć z mięsem i nadziać farszem liście kapusty. Po upieczeniu smakują wprost wyśmienicie.

Czym zwykle nadziewacie gołąbki? Z pewnością najpopularniejszym w Polsce farszem jest połączenie mielonego mięsa i ryżu. Niektórzy też nadziewają je samym mielonym mięsem albo farszem z kaszy i grzybów.

Bajecznie pyszne ukraińskie gołąbki z niecodziennym farszem

Na Ukrainie znane są gołąbki z farszem z ziemniaków i mielonego mięsa . Ziemniaki dodaje się surowe, uprzednio starte. W połączeniu z mięsem zamieniają się one soczysty farsz, który po zapieczeniu w liściach kapusty zachwyca smakiem.

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty

  • 2 cebule

  • 20 dag wędzonego boczku

  • olej

  • 2 ząbki czosnku

  • 50 dag ziemniaków

  • 20 dag mielonej wieprzowiny

  • 1 ugotowana marchewka

  • 1 jajko

  • 1 łyżka majeranku

  • mielona kolendra

  • słodka, mielona papryka

  • sól, pieprz

  • 1 szklanka bulionu

Jak przygotować gołąbki po ukraińsku?

Z kapusty zdejmij wierzchnie liście, wykrój głąb. Włóż ją do dużego garnka, zalej osolonym wrzątkiem. Gotuj na małym ogniu ok. 15 minut.

Po tym czasie ostrożnie wyjmij kapustę z wrzątku, przestudź ją i zdejmij wierzchnie, elastyczne liście . Twardą główkę ponownie włóż do wrzątku, by zmiękczyć pozostałe liście.

Cebule obierz, pokrój w kostkę. Boczek pokrój w kostkę. Cebulę i boczek przesmaż na patelni z łyżką oleju. Pod koniec smażenia dodaj posiekane ząbki czosnku.

Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na małych oczkach, umieść je na sicie. Odcedź je z nadmiaru soku. Do ziemniaków dodaj mielone mięso oraz boczek podsmażony z cebulą.

Do farszu dodaj też startą lub drobno posiekaną marchewkę, a także jajko i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku.

Przygotowany farsz kładź na liściach kapusty i formuj z nich gołąbki. Obsmaż je na oleju, ułóż w naczyniu żaroodpornym wyłożonym liśćmi kapusty . Przykryj liśćmi kapusty.

Gołąbki podlej bulionem, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 1,5 godziny. Podawaj je np. z sosem grzybowym.

Po więcej inspiracji na gołąbki z kapusty zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na gołąbki z fasolą , a także na gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną .

tarte ziemniaki
tarte ziemniaki

Źródło zdjęcia: canva/ksushachmeister Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: panim-kuchniasmakowita

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy