Smakosze.pl Przepisy Niezwykły napój z liści morwy białej
freemaan, Getty Images

Niezwykły napój z liści morwy białej

8 maja 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Pochodzenie morwy białej ustalone zostało na Chiny, Indie oraz Japonię - to w tych miejscach po raz pierwszy zaczęto z niej korzystać. W Chinach morwa nie jest jednak wykorzystywana głównie jako lekarstwo, lecz pożywka dla larw jedwabników, z których tworzony jest jedwab.

Zielarze w medycynie naturalnej najczęściej wykorzystują owoce, które mają charakterystyczny biały kolor oraz kształt dużych malin. Innym sposobem na wyciągnięcie substancji zdrowotnych z morwy jest spożycie liści, w których również zawarte jest sporo dobrego.

Liście morwy białej

Liście są świetnym źródłem białka oraz błonnika. Błonnik usprawnia pracę układu pokarmowego, a także pozwala zachować uczucie najedzenia po posiłku na dłużej . Działa również jak miotełka wymiatająca z jelit złogi pokarmowe, które negatywnie wpływają na kondycje całego organizmu.

W morwie znaleźć można również kwercetynę, która usprawnia kondycje diabetyków. Kwercetyna hamuje działanie enzymu, który syntezuje nadmiar glukozy w sorbitol. Gdy sorbitol jest obecny we krwi w znacznie za dużym stężeniu, może wywoływać problemy z funkcjonowaniem układu nerwowego, oczu oraz nerek.

W liściach zawarty jest także alkaloid 1,5-dideoksy-1,5-imino-D-sorbitol (DNJ), który wykazuje działanie przeciwcukrzycowe. Ponadto, jeśli przygotować napar z liści w odpowiedni sposób, herbata zawiera antocyjany, witaminę C oraz flawonoidy.

Na naszym portalu zdradziliśmy również wiele innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą cię zainteresować. Przeczytaj ten artykuł , w którym zdradzamy najnowsze doniesienia o niebezpiecznej substancji w gumach i słodyczach. W tym tekście pokazujemy jak przygotować kogel-mogel w bezpieczny sposób.

Źródło: pixelshot

Jak przygotować napar z liści morwy białej?

Do zaparzenia naparu należy przygotować około 3 łyżki suszonych liści morwy i 300 ml świeżej wody. Warto pamiętać, aby woda nie osiągnęła zbyt wysokiej temperatury - wrzątek może bowiem zniszczyć substancje zawarte wewnątrz rośliny.

Do kubka wsyp liście morwy. Zagotuj wodę w czajniku lub garnku i odstaw ją na kilka minut, aż przestanie się gwałtownie gotować. Następnie zalej nią przygotowany zawczasu susz, zakryj kubek spodeczkiem i odstaw do zaparzenia na około 3-5 minut.

Aby wykorzystać pełen potencjał naparu, najlepiej jest pić go bezpośrednio przed posiłkiem. Wtedy będzie można odczuć także działanie obniżające głód - gdy po posiłku poziom cukru gwałtownie nie wzrasta, organizm dłużej zachowuje uczucie sytości.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: go4taste.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy