Niezwykły napój z liści morwy białej
Pochodzenie morwy białej ustalone zostało na Chiny, Indie oraz Japonię - to w tych miejscach po raz pierwszy zaczęto z niej korzystać. W Chinach morwa nie jest jednak wykorzystywana głównie jako lekarstwo, lecz pożywka dla larw jedwabników, z których tworzony jest jedwab.
Zielarze w medycynie naturalnej najczęściej wykorzystują owoce, które mają charakterystyczny biały kolor oraz kształt dużych malin. Innym sposobem na wyciągnięcie substancji zdrowotnych z morwy jest spożycie liści, w których również zawarte jest sporo dobrego.
Liście morwy białej
Liście są świetnym źródłem białka oraz błonnika. Błonnik usprawnia pracę układu pokarmowego, a także pozwala zachować uczucie najedzenia po posiłku na dłużej . Działa również jak miotełka wymiatająca z jelit złogi pokarmowe, które negatywnie wpływają na kondycje całego organizmu.
W morwie znaleźć można również kwercetynę, która usprawnia kondycje diabetyków. Kwercetyna hamuje działanie enzymu, który syntezuje nadmiar glukozy w sorbitol. Gdy sorbitol jest obecny we krwi w znacznie za dużym stężeniu, może wywoływać problemy z funkcjonowaniem układu nerwowego, oczu oraz nerek.
W liściach zawarty jest także alkaloid 1,5-dideoksy-1,5-imino-D-sorbitol (DNJ), który wykazuje działanie przeciwcukrzycowe. Ponadto, jeśli przygotować napar z liści w odpowiedni sposób, herbata zawiera antocyjany, witaminę C oraz flawonoidy.
Na naszym portalu zdradziliśmy również wiele innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą cię zainteresować. Przeczytaj ten artykuł , w którym zdradzamy najnowsze doniesienia o niebezpiecznej substancji w gumach i słodyczach. W tym tekście pokazujemy jak przygotować kogel-mogel w bezpieczny sposób.
Źródło: pixelshot
Jak przygotować napar z liści morwy białej?
Do zaparzenia naparu należy przygotować około 3 łyżki suszonych liści morwy i 300 ml świeżej wody. Warto pamiętać, aby woda nie osiągnęła zbyt wysokiej temperatury - wrzątek może bowiem zniszczyć substancje zawarte wewnątrz rośliny.
Do kubka wsyp liście morwy. Zagotuj wodę w czajniku lub garnku i odstaw ją na kilka minut, aż przestanie się gwałtownie gotować. Następnie zalej nią przygotowany zawczasu susz, zakryj kubek spodeczkiem i odstaw do zaparzenia na około 3-5 minut.
Aby wykorzystać pełen potencjał naparu, najlepiej jest pić go bezpośrednio przed posiłkiem. Wtedy będzie można odczuć także działanie obniżające głód - gdy po posiłku poziom cukru gwałtownie nie wzrasta, organizm dłużej zachowuje uczucie sytości.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: go4taste.pl