Smakosze.pl Przepisy Niezwykły, nietypowy przepis Anny Lewandowskiej na kopytka bez ziemniaków
Piotr Molecki/East News; canva/4u4me, Getty Images

Niezwykły, nietypowy przepis Anny Lewandowskiej na kopytka bez ziemniaków

25 listopada 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Przyzwyczailiśmy się, że kopytka zawsze robione są na podstawie ziemniaków, lecz Anna Lewandowska pokazała zupełnie nową recepturę. Poniżej pokazujemy przepis, w którym zamiast kartofli znajduje się kasza jaglana i mąka kukurydziana. Dietetyczka zaleca, aby podawać je z sosem z duszonych borowików, który nadaje całości niezwykłego, leśnego aromatu.

Kopytka towarzyszą nam od wielu lat i w każdym domu podaje się je na swój sposób. Niektórzy preferują je z dodatkiem sosu mięsnego, inni polewają je po prostu roztopionym masłem i zajadają się kopytkami w czystej formie. Ania Lewandowska poszła o krok dalej i wymyśliła nowatorski przepis.

Z uwagi na jej silną pro zdrowotną postawę i propagowanie zdrowego trybu życia, Lewandowska zajmuje się głównie kuchnią dietetyczną. Aby jedzenie nie było jednak nudne i pozbawione smaku, sportsmenka eksperymentuje z różnymi składnikami i dodatkami, które niekiedy tworzą tak pyszne potrawy, jak za ta receptury poniżej.

Przepis na kopytka Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 210 g kaszy jaglanej

  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej

  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej

  • pół łyżeczki soli

Duszone borowiki:

  • 250 g borowików

  • 4 łyżki masła klarowanego

  • 1 cebula

  • sól

  • pieprz

  • 1 łyżeczka majeranku

Na początku przepłucz kaszę jaglaną zimną wodą. Ugotuj ją wedle instrukcji na opakowaniu. Zmiksuj ją blenderem na gładką masę i odstaw do ostygnięcia. Po ostudzeniu wymieszaj ją z mąką kukurydzianą, skrobią i solą morską. Wyrób masę, aż wszystko się połączy.

Wyłóż ciasto na stolnice podsypaną mąką. Uformuj z masy wałeczek i pokrój go ostrym nożem na pojedyncze kopytka. Odłóż je pod przykryciem na bok, a w międzyczasie przygotuj sos. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i wrzuć ją na patelnie z masłem. Podsmażaj ją, aż cebula nabierze złocistego koloru.

Borowiki oczyść i pokrój w mniejsze kawałki. Wrzuć je do cebuli i duś, aż większość wody wypłynie z grzybów. Dopraw je solą, pieprzem oraz majerankiem. Wymieszaj. W garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzucaj na nią kopytka i wyławiaj ją po wypłynięciu na powierzchnie. Podawaj z duszonymi grzybami . Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, dlaczego Anna Lewandowska nakłania do zrezygnowania z fast foodów. Ten tekst wyjawia prosty przepis Anny Lewandowskiej na pączki.

Kopytka z grzybami

Źródło zdjęcia: canva/joannawnuk, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: hpba Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy