Smakosze.pl
Zupa pomidorowa Anny Lewandowskiej

Piotr Molecki/East News; canva/TAGSTOCK1, Getty Images

Niezwykły przepis Anny Lewandowskiej na zupę pomidorową

26 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Zupa pomidorowa Anny Lewandowskiej jest niesamowita, ponieważ dietetyczka dodaje do niej krewetki. Dodatek ten nie tylko podkręca smak, lecz również genialnie wygląda. Przepis na to danie jest banalnie prosty i szybki.

Zupa pomidorowa jest bez wątpienia wyjątkowo popularnym daniem w Polsce. Polacy uwielbiają jej delikatny smak, a możliwość spożytkowania rosołu z dnia wcześniejszego jedynie umacnia jej niezachwianą pozycję.

Jeśli jednak chcesz urozmaicić swój jadłospis, przetestuj recepturę Anny Lewandowskiej na pomidorówkę. Zachwycisz się sytością, intensywnym smakiem, a także prostotą wykonania.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na zupę pomidorową Anny Lewandowskiej

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym przekazujemy jakie składniki w majonezie ze sklepu są niedopuszczalne. W tym tekście z kolei zdradzamy genialne triki, dzięki którym będziesz mógł wykorzystać torebki od herbaty.

Składniki:

  • 1 szklanka orzechów nerkowca

  • 2 łyżki oleju kokosowego

  • 1 cebula pokrojona w kostkę

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 nieduży seler pokrojony w kostkę

  • 1 liść laurowy

  • 1 łyżka domowego koncentratu pomidorowego

  • 2 szklanki przecieru pomidorowego ze świeżych pomidorów

  • 250 ml bulionu z kurczaka

  • 1/4 szklanki niesłodzonego mleka roślinnego

  • 1/2 łyżeczki soli morskiej

  • garść świeżej bazylii

  • 10 - 15 krewetek tygrysich

  • do smaku pieprz

Zacznij od zalania nerkowców gorącą wodą i odstawieniem ich na 30 minut. W małym garnku podsmaż posiekaną cebulę, czosnek, seler oraz liść laurowy. Po chwili dodaj odcedzone orzechy i zalej całość wodą.

Sałatka szwedzka

Sałatka szwedzka z ogórków na zimę - hit wśród przetworów

CZYTAJ DALEJ

Dodaj koncentrat, zamieszaj i podduś jeszcze chwilę. Wrzuć przecier pomidorowy, bulion, mleko roślinne, sól, wyjmij liść laurowy i zagotuj. Zmiksuj blenderem na jednolitą masę. Smacznego.

Podawaj z kromką świeżego chleba, i posiekaną natką pietruszki do ozdobienia miseczki.

Zupa Pomidorowa

Źródło: canva/john shepherd, Getty Images Signature

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: hpba.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >