Niezwykły przepis na kiszone truskawki. Pokochasz je już od pierwszego kęsa
Sezon na truskawki trwa. Polskie owoce właśnie trafiły na targowiska, a my przychodzimy do was ze smakowitą odsłoną, w której prawdopodobnie ich jeszcze nie znacie. Kiszone owoce są kwaśno-słone, a przez doskonale jako dodatek mięs, serów, sałatek czy kanapek. Koniecznie spróbujcie — ten smak was zachwyci.
Truskawki zazwyczaj trafiają do deserów. Sernik na zimno czy delikatny kompot z pewnością pojawią się w niejednym domu. Mało kto jednak jest świadom, że słodki owoc nadaje się do kiszenia. Warto wypróbować , bo receptura na ten rarytas jest bardzo prosta, a smak niezapomniany. Skusicie się?
Przepis na wyśmienite truskawki kiszone z pieprzem
Składniki:
-
1 kg świeżych polskich truskawek
-
1 litr wody
-
20 g soli
-
1 łyżka białego pieprzu ziarnistego
-
5 łyżek miodu wielokwiatowego
Przygotowanie:
Truskawki starannie myjemy, najlepiej według podanej przez nas instrukcji . Następnie umieszczamy je w czystym, wyparzonym słoiku. Dodajemy ziarna pieprzu białego.
Wodę zagotowujemy w garnku. Gdy zawrze, wsypujemy sól i rozpuszczamy ją. Studzimy. Do ciepłej — lecz nie gorącej — zalewy dodajemy miód i starannie go rozpuszczamy. Płyn wlewamy do słoika z owocami i przyprawą.
Zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce. Kiszone truskawki będą się nadawały o spożycia po 4-5 dniach. Po otwarciu przechowujemy je w lodówce. Smacznego.
Wskazówka: nic nie stoi na przeszkodzie, by truskawki przygotować w wersji wegańskiej. Wystarczy zastąpić miód syropem z agawy lub klonowym. Też będzie pasował.
Źródło zdjęcia: canva/Mizina
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kukbuk