Smakosze.pl Przepisy Niezwykły przepis na mizerię po tajsku
Canva / MarynaVoronova

Niezwykły przepis na mizerię po tajsku

15 lipca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Mizeria jest jednym z najbardziej klasycznych dodatków obiadowych. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy mogliby ją zajadać właściwie nieustannie. Czasami warto postawić na nieco innowacji. Mizeria w tajskiej odsłonie z pewnością zachwyci domowników.

Smakowita mizeria niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Dziś sięgniemy po niecodzienny przepis na specjał z ogórków. Tajska mizeria zachwyca niepowtarzalnymi walorami smakowymi.

Obłędnie pyszna tajska mizeria

Bez wątpienia mizeria zajmuje szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Ogórki z dodatkiem przypraw i śmietany są kulinarnym szlagierem. Jakiś czas temu prezentowaliśmy węgierską wersję mizerii .

Tym razem nasza mizeria będzie nawiązywała do tajskich smaków. Jej przygotowanie jest banalnie proste i nawet osoby, które nie mają dużego doświadczenia w gotowaniu, dadzą sobie radę . Jakich składników potrzebujemy?

  • 3 ogórki szklarniowe

  • pół papryczki chili

  • ząbek czosnku

  • 10 g startego imbiru

  • 20 ml sosu rybnego

  • 30 ml mleczka kokosowego

  • 20 g cukru kokosowego

  • starta skórka z limonki

  • 30 ml soku z limonki

  • kolendra

  • bazylia

  • mięta

  • 40 g prażonych orzechów ziemnych

  • sól

Przepis na niecodzienną mizerię

Na początku starannie myjemy ogórki. Następnie kroimy je na bardzo cienki plastry. Nie musimy ich obierać. Pokrojone warzywa solimy i odstawiamy na 30 minut do lodówk i. W tym czasie powinny puścić soki. Odlewamy nadmiar wody.

Sok z cytryny łączymy z sosem rybnym i cukrem kokosowym. Całość mieszamy tak, aby uzyskać jednolitą masę. Cukier musi się w pełni rozpuścić . Mieszankę wzbogacamy o mleko kokosowe, imbir, wyciśnięty czosnek oraz posiekane chili.

Ogórki mieszamy z przygotowanym sosem. Wszystko doprawiamy ziołami. Na koniec mizerię zwieńczamy orzechami podgrzanymi na suchej patelni. Specjał z pewnością zadowoli najbliższych. Godna uwagi jest także mizeria w letniej odsłonie .

Mizeria po tajsku
Mizeria po tajsku

Canva / MarynaVoronova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: House of Asia

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy