Smakosze.pl Przepisy Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski
wikimedia.commons.org/Ewkaa, CC by-sa 4.0, 3.0, 2.5, 2.0, 1.0

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

10 lipca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Czarne kluski są klasycznym daniem pochodzącym z Górnego Śląska. Najczęściej podaje się je ze stopioną słoniną lub dobrze wysmażonymi skwarkami. Czarny kolor uzyskuje się przez pozostawienie utartych ziemniaków na powietrzu przez kilka godzin.

Kuchnia śląska zawiera wiele ciekawych dań, jednak czarne kluski należą do jednych z najbardziej podstawowych - zazwyczaj podaje się je podczas obiadu do mnóstwa mięsnych dodatków.

Poniżej prezentujemy oryginalną recepturę, dzięki której uzyskuje się przepyszne i łatwe w przygotowaniu czarne kluski. Po ugotowaniu można je odgrzewać na patelni, co pozwala cieszyć się rumianą skórką na ich powierzchni.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Przepis na oryginalne czarne kluski

Składniki:

  • 0.5 kg świeżych kartofli

  • 0.5 kg ugotowanych kartofli

  • 1 jajko

  • sól

  • mąka ziemniaczana

Zacznij od obrania połowy ziemniaków i ugotowania ich w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedź je z wody i przeciśnij przez praskę do kartofli. Surowe ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, jak na placki ziemniaczane.

Starte kartofle przeciśnij przez sitko, aby usunąć z nich nadmiar wody. Odciśnięte ziemniaki dodaj do ugotowanych i wyrób na gładką masę. Wyrównaj powierzchnie i dodaj do nich skrobię z wody po odciskaniu. Do masy wrzuć odpowiednik 1/4 mąki ziemniaczanej. Dodaj jajko i wyrób masę.

Brakuje ci przepysznych i łatwych przepisów? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy i najprostszy sposób na soczyste kotlety mielone. Ten tekst poświęcony został ogórkom konserwowym - tak prostej receptury nie znajdziesz nigdzie indziej.

Uformuj okrągłe kluski, zagotuj w garnku wodę, posól ją i wrzucaj do niej kluski. Gotuj je przez 5-7 minut od wypłynięcia. Podawaj ze skwarkami lub wytopioną słoniną. Smacznego.

Projekt bez tytułu (5)
undefined

Źródło: robynmac, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy