Smakosze.pl Przepisy Niezwykły przepis na „warszawski” rosół. Wybór mięsa zaskakuje
canva/Image Professionals GmbH

Niezwykły przepis na „warszawski” rosół. Wybór mięsa zaskakuje

7 maja 2022

Rosół często gości na naszych talerzach. Wiele osób przyrządza go na mięsie drobiowym. Warszawska wersja przygotowana na bazie żeberek baranich będzie miłą odmianą od klasyki, która z pewnością przypadnie do gustu waszym bliskim. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Rosół drobiowy może się znudzić nawet wtedy, gdy eksperymentujecie z dodatkami takimi jak papryczka chilli czy imbir . Niezwykle prosty w przygotowaniu rosół z baraniny jest naszą nową propozycją, która pozwoli uniknąć wam kuchennej monotonii. Jego delikatny, lekko słodkawy smak spodoba się nawet najbardziej zgorzałym fanom tradycyjnej odsłony tego specjału.

Przepis na wyborny rosół warszawski na żeberkach

Składniki:

  • 400-500 g baranich żeberek

  • 3 większe marchewki

  • 1 niewielka pietruszka

  • 1 mały seler

  • 2 spore ząbki czosnku

  • 3 średnie ziemniaki

  • 1 liść laurowy

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • posiekana natka pietruszki do podania

Przygotowanie:

Mięso umieszczamy w garnki. Wlewamy zimną wodę w ilości pozwalającej do przykrycia go na wysokość 2-3 centymetrów. Zagotowujemy, usuwamy szumy i gotujemy na niewielkim ogniu przez godzinę, częściowo przykrywając garnek pokrywką.

Po tym czasie w garnku umieszczamy oczyszczone warzywa, nieobrany czosnek oraz liści laurowy. Uzupełniamy wrzątkiem, jeśli płyn intensywnie odparował. Gotujemy przez kolejną godzinę.

W międzyczasie w osobnym naczyniu gotujemy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki. Na koniec z powierzchni rosołu zbieramy tłuszcz. Podajemy go z ziemniakami i natką pietruszki. Smacznego.

Wskazówki: zwróćcie szczególną uwagę na ilość stosowanej do gotowania rosołu wody. Zbyt duża objętość płynu sprawi, że smak dania będzie mniej wyraźny.

Rosół na żeberkach jest delikatny, lecz pyszny
Rosół na żeberkach jest delikatny, lecz pyszny

Źródło zdjęcia: canva/zkruger Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: najsmaczniejszy

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy