Smakosze.pl Przepisy Niezwykły przepis na zupę z liści rzodkiewki. Już nigdy nie wylądują w koszu
canva/Zoryanchik

Niezwykły przepis na zupę z liści rzodkiewki. Już nigdy nie wylądują w koszu

13 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli tak jak i my nie lubicie nic marnować, podamy wam niezwykły przepis na zupę z liści rzodkiewki. Dzięki temu te zdrowe i smaczne liście już nigdy nie wylądują w koszu. A wy będziecie mogli się raczyć niepowtarzalnym smakiem, apetycznej i zdrowej zupy.

Wiele warzyw korzeniowych ma jadalne liście. Znamy już doskonały smak zupy z liści buraka czy aromatyczną natkę pietruszki. Jednak liście rzodkiewki zwykle lądują w koszu na śmieci. Najwyższy czas to zmienić, bo są one jak najbardziej jadalne, a do tego bardzo zdrowe. Zawierają bowiem dużo witamin i soli mineralnych.

Niezwykły przepis na zupę z liści rzodkiewki. Już nigdy nie wylądują w koszu

Składniki:

  • liście z dwóch pęczków rzodkiewek

  • 1 cebulka

  • 1 łyżka masła

  • 2 ziemniaki

  • 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego

  • 3 łyżki mąki

  • 1 jajko

  • sól, pieprz

Przygotowanie zupy z liści rzodkiewki

Liście rzodkiewki przebierz, odrzuć zgniecione czy nadgniłe. Zdrowe listki dokładnie opłucz, osącz, usuń ogonki.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę. W garnku rozpuść masło, wsyp cebulę i zeszklij ją na maśle. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę, dodaj do cebuli. Przesmaż, mieszając.

Ziemniaki i cebulę zalej gorącym bulionem. Całość gotuj do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. Wtedy dodaj do wywaru listki rzodkiewki. Całość gotuj kilka minut, zblenduj. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Mąkę wsyp do kubka, dodaj jajko i 1-2 łyżki wody. Rozmieszaj ciasto na kluski lane.

W garnku zagotuj wodę. Na gotującą się wlewaj porcje ciasta, tak by powstały kluski. Gotuj je minutę, wylej na sito, przelej zimną wodą. Zupę podawaj z kluskami lanymi.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na mizerię z rzodkiewek , a także recepturę na kiszone rzodkiewki .

rzodkiewki
rzodkiewki

Źródło zdjęcia: canva/c12, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Olena Rudo

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy