Dietetyczna mizeria z rzodkiewek i jogurtu. Ogórek jest całkowicie zbędny
Klasyczna mizeria z ogórków i śmietany jest pysznym dodatkiem do obiadu, jednak jej kaloryczność jest ogromną wadą. Znacznie zdrowszą i lżejszą wersję można przygotować przy pomocy rzodkiewek oraz jogurtu naturalnego. Dodanie do nich świeżo siekanego szczypiorku podbija smak i intensyfikuje go. Raz próbując nasz mizerii, na zawsze zrezygnujesz z ogórków.
Mizeria z rzodkiewek i jogurtu charakteryzuje się wyjątkowo silnym smakiem i aromatem, co przy niskiej zawartości kalorii jest rzadko spotykane. Taki efekt osiąga się poprzez wsypanie świeżego szczypiorku.
Ważnym aspektem poniższej mizerii, jest niesolenie rzodkiewki przed zalaniem sosem. Sól wyciąga z niej wodę, przez co plasterki stają się miękkie i przestają chrupać. Warto też podać ją od razu po połączeniu wszystkich produktów, żeby nie wyszła rozwodniona.
Przepis na dietetyczną mizerię z rzodkiewek i jogurty
Składniki:
2 duże pęczki rzodkiewki
1 pęczek szczypiorku z dymką
szklanka jogurtu
sól
pieprz
Zacznij od odcięcia z rzodkiewek liści i umycia ich pod bieżącą wodą. Otrzep je z nadmiaru wilgoci, wysusz ręcznikiem papierowym i połóż na desce. Pokrój rzodkiewki w cienkie i równe plasterki.
Cebulę dymkę wraz ze szczypiorkiem również opłucz wodą i drobno posiekaj. Przełóż je do osobnej miseczki, podsyp solą i odstaw na 15 minut. Jeśli wypłynęła z nich woda, odsącz ją, a resztę umieść w misce z rzodkiewką.
Do jogurtu wsyp nieco soli oraz świeżo mielony czarny pieprz. Zalej nim rzodkiewki i dokładnie wymieszaj. Podawaj od razu po przygotowaniu. Najlepiej smakuje z klasycznymi schabowymi oraz mielonymi. Smacznego.
Nasz portal wypełniony jest informacjami, które mogą przypaść ci do gustu. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować kotlety schabowe zupełnie inaczej niż tradycyjnie. W tym tekście zdradzamy przepis na mizerię z niezwykłym dodatkiem.
Źródło zdjęcia: canva/MSPhotographic, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Napowietrzone racuszki z dodatkiem ubitego białka. Drobny dodatek nadaje lekkości
Surówka witaminowa z kiszonej kapusty z dodatkiem kurkumy. Słoneczna porcja zdrowia
Jak uniknąć sklejania się pierogów podczas gotowania? Patent jest prostszy niż myślisz
Źródło: beszamel.se.pl