Smakosze.pl Przepisy Niezwykły rosół z pieczonych warzyw
canva/Filippo Carlot, Getty Images

Niezwykły rosół z pieczonych warzyw

17 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Klasyczny rosół swój smak nabiera dzięki długiemu gotowaniu warzyw, przypraw oraz mięs. Istnieje jednak sposób, aby jeszcze bardziej wzmocnić smak tej zupy. Niżej prezentujemy przepis na rosół z pieczonych warzyw, który zachwyca głębokim kolorem oraz wyjątkowo wyrazistym aromatem.

Rosół z pieczonych warzyw to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą spróbować mocnego i esencjonalnego bulionu, a zarazem nie chcą jeść mięsa. Wykorzystanie pieczonych warzyw rozwiązuje problem braku drobiu czy wołowiny.

Podczas pieczenia powierzchnia warzyw karmelizuje się i zachodzi reakcja maillarda, która sprawia, że wszystko smakuje i wygląda lepiej. Poniżej pokazujemy krok po kroku jak uzyskać taki efekt.

Przepis na rosół z pieczonych warzyw

Składniki:

  • 1 cebula

  • 3 marchewki

  • 1 pietruszka

  • ćwiartka selera

  • por

  • główka czosnku

  • 3 pieczarki

  • jabłko

  • pieprz

  • sól

  • liście laurowe

  • ziele angielskie

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 2 łyżki oliwy

Zacznij od obrania wszystkich warzyw ze skórki poza czosnkiem i cebulą, umyciem ich pod bieżącą wodą, a następnie pokrojenia na mniejsze kawałki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skrop je oliwą.

Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 50 minut, aż staną się złociste. Wrzuć je do garnka z wodą, dodaj wszystkie przyprawy i zagotuj. Opal cebulę nad palnikiem i wrzuć ją do wywaru.

Pieczarki podsmaż na patelni z odrobiną oliwy i dorzuć je do bulionu. Dopraw go sosem sojowym, obranym i umytym jabłkiem oraz całą główką czosnku i gotuj przez około 2 godziny pod przykryciem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić zupę krem z dyni od Ani Starmach. Ten tekst wyjawia przepis na soczystą pierś z kurczaka w miodowo - musztardowej marynacie.

Rosół w garnku

Źródło zdjęcia: canva/Jakub Kapusnak, Foodiesfeed

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: burczymiwbrzuchu

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy