Smakosze.pl Przepisy Niezwykły sos tzatziki z dodatkiem kalarepy. Zapomnij o ogórkach
canva/IngaNielsen

Niezwykły sos tzatziki z dodatkiem kalarepy. Zapomnij o ogórkach

8 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Sos tzatziki najpopularniejszy jest w Grecji, ale zna i lubi go już cały świat. Jest prosty w przygotowaniu i pełen smaku. Dziś podamy wam przepis na niezwykły sos tzatziki. Zrobimy go bowiem z dodatkiem kalarepy zamiast świeżych ogórków. Jego lekko pikantna nuta doda smaku kanapkom i grillowanym mięsom.

Do przygotowania sosu tzatziki używa się świeżych ogórków, czosnku i jogurtu naturalnego. Całość doprawia się sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Można też do niego dodać posiekaną, świeżą miętę, koperek lub szczypiorek.

A wiecie, że sos tzatziki można zrobić na bazie kalarepy? Jest równie chrupiąca, jak ogórek, ale zamiast orzeźwiającego aromatu ma lekko pikantny smak. Doskonale będzie więc pasować do pieczonych mięs i drobiu. Koniecznie przetestujcie tę recepturę.

Jak zrobić tzatziki z dodatkiem kalarepy?

Składniki:

  • 2 średniej wielkości kalarepki

  • 2 ząbki czosnku

  • pół pęczka koperku

  • pół pęczka szczypiorku

  • 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego

  • sok z cytryny

  • sól, pieprz biały, cukier

Przygotowanie tzatziki z kalarepą

Kalarepki obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Odciśnij z nich nadmiar soku. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę wprost do kalarepy.

Koperek i szczypiorek opłucz, osusz, drobno posiekaj. Dodaj do kalarepy razem ze śmietaną lub jogurtem.

Sos dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą, cukrem i pieprzem. Przed podaniem odstaw go na godzinę do lodówki, by smaki dobrze się przegryzły.

W naszym serwisie znajdziesz też klasyczny przepis na tzatziki . Dowiesz się też, do czego najlepiej go podawać .

kalarepa
kalarepa

Źródło zdjęcia: canva/Nungning20

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy