Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ile soli należy dodać do ogórków małosolnych? Zdradzamy, co zrobić by wyszły idealne

Ile soli należy dodać do ogórków małosolnych? Zdradzamy, co zrobić by wyszły idealne

Projekt bez tytułu (5)
canva/Shaiith i canva/ Natasha Breen

Ogórki małosolne lubi wielu smakoszy. Specjał można z łatwością przygotować w domu. Trzeba tylko dobrać odpowiedni skład zalewy, a wyjdą lepsze niż ze sklepu. Łyżka soli na każdy litr wody powinna wystarczyć, by uzyskać smak, o który nam chodzi. Sprawdźcie nasz przepis

Ogórki małosolne są jednym z prostych przysmaków, po które koniecznie trzeba sięgnąć. Jego przyrządzenie nie będzie wyzwaniem, jeśli poznacie proporcje dodatków. Solanka z jedną łyżką przyprawy na każdy litr płynu będzie idealna. Sprawdźcie nasze instrukcje, które pomogą wam przygotować ten rarytas.

Przepis na doskonałe ogórki małosolne

Składniki:

  • 2 litry wody

  • 1 kg niedużych, młodych ogórków gruntowych

  • 8 ząbków czosnku

  • 4 gałązki kopru z baldachami

  • 2 łyżki soli

Przygotowanie:

Zaczynamy od starannego umycia ogórków. Najlepiej wyszorować je przy pomocy szczoteczki. Następnie układamy warzywa w czystych i wyparzonych słoikach lub w glinianym naczyniu, jeśli takim dysponujemy.

Wodę zagotowujemy w garnku i wsypujemy do niej sól. Starannie rozpuszczamy przyprawę, a następnie gorącym płynem zalewamy ogórki.

Dodajemy opłukany koper oraz pozbawione łupin ząbki czosnku i zamykamy słoiki. Odstawiamy na 24 godziny.

Oprócz smakowitych ogórków małosolnych warto skusić się na ukiszenie warzywa. Będzie świetne do przyrządzenia zupy oraz jako dodatek do chleba ze smalcem, najlepiej roślinnym z fasoli.

Ogórki małosolne mają wielu zwolenników
Ogórki małosolne mają wielu zwolenników

Źródło zdjęcia: canva/Shaiith

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se