Ile soli należy dodać do ogórków małosolnych? Zdradzamy, co zrobić by wyszły idealne
Ogórki małosolne lubi wielu smakoszy. Specjał można z łatwością przygotować w domu. Trzeba tylko dobrać odpowiedni skład zalewy, a wyjdą lepsze niż ze sklepu. Łyżka soli na każdy litr wody powinna wystarczyć, by uzyskać smak, o który nam chodzi. Sprawdźcie nasz przepis
Ogórki małosolne są jednym z prostych przysmaków, po które koniecznie trzeba sięgnąć. Jego przyrządzenie nie będzie wyzwaniem, jeśli poznacie proporcje dodatków. Solanka z jedną łyżką przyprawy na każdy litr płynu będzie idealna. Sprawdźcie nasze instrukcje, które pomogą wam przygotować ten rarytas.
Przepis na doskonałe ogórki małosolne
Składniki:
2 litry wody
1 kg niedużych, młodych ogórków gruntowych
8 ząbków czosnku
4 gałązki kopru z baldachami
2 łyżki soli
Przygotowanie:
Zaczynamy od starannego umycia ogórków. Najlepiej wyszorować je przy pomocy szczoteczki. Następnie układamy warzywa w czystych i wyparzonych słoikach lub w glinianym naczyniu, jeśli takim dysponujemy.
Wodę zagotowujemy w garnku i wsypujemy do niej sól. Starannie rozpuszczamy przyprawę, a następnie gorącym płynem zalewamy ogórki.
Dodajemy opłukany koper oraz pozbawione łupin ząbki czosnku i zamykamy słoiki. Odstawiamy na 24 godziny.
Oprócz smakowitych ogórków małosolnych warto skusić się na ukiszenie warzywa. Będzie świetne do przyrządzenia zupy oraz jako dodatek do chleba ze smalcem, najlepiej roślinnym z fasoli.
Źródło zdjęcia: canva/Shaiith
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co zrobić, aby gotowana brukselka nie była gorzka? Wyjaśniamy
Bajecznie chrupiące i delikatne sznycelki drobiowe. Sekretem jest marynata
Czym najlepiej słodzić kawę i herbatę poza cukrem? Zdrowsze alternatywy
Źródło: beszamel.se