Smakosze.pl Przepisy Niezwykły sposób na wykorzystanie skórki arbuza. Już nie wyląduje w koszu
canva/SherSor

Niezwykły sposób na wykorzystanie skórki arbuza. Już nie wyląduje w koszu

25 maja 2022

Po arbuza chętnie sięgamy latem, gdy temperatury rosną i chcemy szybko się orzeźwić. Skórki pozostałe po zjedzeniu owocu zazwyczaj wyrzucamy, zakładając, że są niejadalne. Tymczasem można z nich przygotować smaczną kiszonkę. Koniecznie sprawdźcie ten doskonały patent.

Arbuz jest smacznym owocem, który wspaniale ugasi pragnienie w ciepły dzień. Podpowiadaliśmy wam już jak wybrać słodkie okazy podczas zakupu i zdradzaliśmy, dlaczego nie warto pozbywać się pestek owocu . Tym razem mamy dla was pyszny pomysł na wykorzystanie skórek. Wcale nie trzeba ich wyrzucać.

Przepis na doskonałe kiszone skórki arbuza

Proporcje dobrano dla jednego większego słoika.

Składniki:

  • skórka arbuza

  • 4-5 cm korzeń chrzanu

  • 2 większe ząbki czosnku

  • 1 łodyga kopru z baldachami

  • sól

  • zimna woda

Przygotowanie:

Skórkę arbuza pozbawiamy zielonej części, a następnie kroimy ją w paski i umieszczamy w wyparzonym słoju. Dodajemy obrany kawałek chrzanu, czosnek bez łupiny oraz koper.

Sól rozpuszczamy w wodzie, na każdy litr płynu przeznaczając 1 łyżkę przyprawy. Ilość potrzebnej solanki zależy od tego, ile skórek umieścimy w słoiku. Ich fragmenty nie mogą wystawać ponad powierzchnię roztworu.

Słoik z przetworem odstawiamy w ciepłe miejsce. Po kilku dniach skórki arbuza będą ukiszone. Im dłużej potrwa, proces, tym bardziej miękkie będą owocowe kiszonki.

Wskazówki:

  • Jeżeli nie usuniemy zielonej części, kiszonka też się uda. Kawałki mogą jedynie być nieco twarde właśnie w tym miejscu.

  • Możliwe jest także kiszenie arbuza z miąższem w ten sposób. Z czasem będzie on jednak coraz bardziej delikatny i może się nieestetycznie rozpaść.

Skórka arbuza nadaje się do kiszenia
Skórka arbuza nadaje się do kiszenia

Źródło zdjęcia: canva/Giambra

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ofeminin

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy