Niezwykły sposób na wykorzystanie skórki arbuza. Już nie wyląduje w koszu
Po arbuza chętnie sięgamy latem, gdy temperatury rosną i chcemy szybko się orzeźwić. Skórki pozostałe po zjedzeniu owocu zazwyczaj wyrzucamy, zakładając, że są niejadalne. Tymczasem można z nich przygotować smaczną kiszonkę. Koniecznie sprawdźcie ten doskonały patent.
Arbuz jest smacznym owocem, który wspaniale ugasi pragnienie w ciepły dzień. Podpowiadaliśmy wam już jak wybrać słodkie okazy podczas zakupu i zdradzaliśmy, dlaczego nie warto pozbywać się pestek owocu . Tym razem mamy dla was pyszny pomysł na wykorzystanie skórek. Wcale nie trzeba ich wyrzucać.
Przepis na doskonałe kiszone skórki arbuza
Proporcje dobrano dla jednego większego słoika.
Składniki:
-
skórka arbuza
-
4-5 cm korzeń chrzanu
-
2 większe ząbki czosnku
-
1 łodyga kopru z baldachami
-
sól
-
zimna woda
Przygotowanie:
Skórkę arbuza pozbawiamy zielonej części, a następnie kroimy ją w paski i umieszczamy w wyparzonym słoju. Dodajemy obrany kawałek chrzanu, czosnek bez łupiny oraz koper.
Sól rozpuszczamy w wodzie, na każdy litr płynu przeznaczając 1 łyżkę przyprawy. Ilość potrzebnej solanki zależy od tego, ile skórek umieścimy w słoiku. Ich fragmenty nie mogą wystawać ponad powierzchnię roztworu.
Słoik z przetworem odstawiamy w ciepłe miejsce. Po kilku dniach skórki arbuza będą ukiszone. Im dłużej potrwa, proces, tym bardziej miękkie będą owocowe kiszonki.
Wskazówki:
-
Jeżeli nie usuniemy zielonej części, kiszonka też się uda. Kawałki mogą jedynie być nieco twarde właśnie w tym miejscu.
-
Możliwe jest także kiszenie arbuza z miąższem w ten sposób. Z czasem będzie on jednak coraz bardziej delikatny i może się nieestetycznie rozpaść.
Źródło zdjęcia: canva/Giambra
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić sok z truskawek do słoików na zimę? Mamy najlepszy patent
-
Zaskakujące kopytka bez grama ziemniaka według przepisu Anny Lewandowskiej
Źródło: ofeminin